Linkuri accesibilitate

Scandalul de corupţie de la Ministerul Educaţiei


Manipularea notelor din diplomele de bacalaureat?

Reţeaua de suspecţi în cazul de corupţie de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului se extinde. După ce săptămâna trecută poliţia anticorupţie a pornit urmărirea penală pe numele a patru angajaţi ai acestui minister şi doi ai Centrului Tehnologii Informaţionale, suspectaţi că au estorcat mită de la părinţi pentru note mai mari la examenele de bacalaureat, astăzi anchetatorii au anunţat că i-a pus sub acuzare şi pe doi şefi de direcţii raionale de învăţământ, iar numărul de bănuiţi ar putea creşte mult mai mult după audierea a 500 de martori pe care îi are în vizor.

Veghind principiul prezumpţiei de nevinovăţie, Centrul anticorupţie a decis sa dea publicitatii numele a doar trei suspecţi. Este vorba despre directorul Agenţiei de evaluare de pe lângă MET, Adrian Ghicov, Aurica Marcu, angajată în cadrul aceleiaşi agenţii şi Valeriu Şalari, angajat al Centrului Tehnologii Informaţionale. Ofiţerii anticorupţie sustin ca au suficiente dovezi că cei trei ar fi pus în funcţiune o întreagă reţea, prin intermediul căreia ar fi colectat recompense banesti pentru majorarea notelor obţinute la bacalaureat. Iurie Ciorbă, adjunct de direcţie la Centrul anticorupţie: „Avem multimple probe, precum ar fi listele cu doritorii de a-şi majora nota, cu menţiunile de la cât la cât, sume considerabile de bani – toate ridicate de la domiciliul sau din birourile celor percheziţionaţi.”

Ofiteri de le Centrul anticoruptie spun ca, dupa ce au fost puşi sub acuzare opt funcţionari, cercul suspecţilor se extinde. Printre ei figurează şefi de direcţii de învăţământ, manageri şcolari, profesori şi chiar părinţii care au dat mită.

Ministerul Educaţiei şi Tineretului, în subordinea căruia se află agenţia de evaluare, îşi declină însă responsabilitatea. Consiliera ministrului educaţiei, Agnesa Eftode, a declarat astăzi că nu-şi poate explica cum putea fi posibilă falsificarea, dat fiind sistemul extrem de sofisticat de securizare a testelor pus în aplicare de minister: „Ne vine foarte greu să credem că ceea ce s-a întâmplat a fost generat de angajaţii acestei agenţii. Vreau să vă asigur că sistemul de securizare a lucrărilor aplicat în acest an a exclus posibilitatea de intervenţie.” Adică, lasă de înţeles Agnesa Eftodi, notele puteau fi schimbate doar în diplome, nu şi în baza de date a ministerului. Ceea ce ar putea însemna că nu se ştie câţi absolvenţi de liceu s-ar putea prezenta anul acesta la admitere cu diplome false.

Vom mai adăuga că acest caz a fost deja apreciat drept cel mai mare scandal de corupţie din educaţie din ultimii ani. El este declanşat însă în plină campanie electorală, motiv pentru care unora li se pare cel putin suspecta aceasta coincidenta. Cel puţin aşa crede fostul adjunct de ministru al educaţiei, Valentin Crudu, în prezent candidat AMN la funcţia de parlamentar: „Eu cred că există conotaţii politice aici. Pot să vă spun că nu o dată Adrian Ghicov, suspectul nr. 1, a fost chemat la ministrul Şavga şi rugat să plece. Eu aş vrea foarte mult să putem vedea şi deznodământul acestui dosar. Dar în orice caz, dacă se adevereşte, ministrul Şavga n-are cum să iasă basma curată.”

Fruntasi ai partidului comunistilor deocmdata nu au comentat scandalul care a explodat ca o bomba cu ceas la unul din ministerele dintre cele mai de nadejde.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG