Linkuri accesibilitate

„Eu socot că asta e o nelegiuire...” - Criza salariilor în domeniul culturii


Deşi autorităţile ne asigură că bugetarii primesc la timp toate salariile, iar pensionarii – pensiile, indiferent de criza economică care afectează tot mai grav Republica Moldova, presa constată în ultimele zile că lucrurile nu stau tocmai aşa.
Salariile deja întîrzie, iar unii bugetari au fost trimişi în concedii forţate. Chiar şi cei din cultură. Are detalii colega noastră, Liliana Barbăroşie
.

După ce zilele acestea am discutat cu mai mulţi angajaţi ai unor instituţii concertistice, muzee şi teatre, am aflat că, în ciuda infirmărilor oficiale de până acum, criza salariilor a ajuns şi în domeniul culturii. Angajata unei biblioteci publice din Chişinău mi-a spus, bunăoară, că se află de câteva zile în concediu forţat, la fel ca şi majoritatea colegelor sale, chiar dacă oficial a fost nevoită să solicite printr-o cerere o vacanţă neplătită.
„Eu consider că aceasta este o nelegiuire. Nu-i scris nicăieri, nu există un ordin. Cum era pe vremuri – „dobrovolino-prinuditelino” (din rus. benevol-cu de-a sila) să stai o lună acasă. Şi încă să scrii în cerere că îţi iei benevol – din motive de sănătate. Cum aşa? Ei motivează că nu sunt bani, da eu înţeleg aşa – dacă s-a aprobat bugetul pentru un an, de ce nu se respectă. Şi principalul că Grecianâi spune că bugetarii nu vor fi afectaţi. Asta e cel mai dureros - că vârfurile spun una, da rădăcinile fac alta.”

Şi angajaţii unor instituţii concertistice din Chişinău subordonate Ministerului Culturii şi Turismului se plâng că fie nu şi-au văzut salariile de câteva luni, fie sunt trimişi în concedii sindicale, dar fără plată, fie chiar sunt rugaţi să stea acasă din cont propriu până la vremuri mai bune. Oamenii spun că sunt informaţi de superiori că, chiar dacă indirect, Ministerul Culturii şi Turismului a cerut micşorarea cheltuielilor pentru salarii.

Cum oficialii guvernamentali au declarat în repetate rânduri că vor reduce cheltuielile bugetare, cu 20 la sută, ca soluţie anticriză, fără însă a aduce atingere salariilor şi pensiilor, i-am solicitat o explicaţie ministrul culturii şi turismului, Mihai Barbulat: „Această reducere de 20 la sută pentru Ministerul Culturii şi Turismului ar însemna 36 mln. lei. Ne-am adresat instituţiilor subordionate şi le-am propus să reducă locurile vacante, să optimizeze cheltuielile pentru servicii, să renunţe la proiectele costisitoare. Dar nu a fost vorba despre reduceri de personal sau reduceri de salarii.”
Mihai Barbulat ne-a mai spus că nu a cerut trimiterea angajaţilor în concedii forţate, dar, a adăugat ministrul: „dacă pe alocuri şi se întâmplă acest lucru şi atât angajaţii, cât şi angajatorii se pun de acord, nu este o încălcare, în opinia mea.”

Vom preciza că potrivit normei legale, angajatorul îşi poate trimite subalternii în concedii, numite „tehnice”, dar este obligat să-i achite două treimi din salariu. În toate celelalte situaţii, orice concedii sunt ilegale atâta timp cât nu sunt negociate cu sindicatele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG