Linkuri accesibilitate

APEL: partizanat PCRM la Moldova 1


Împricinaţii acuză, la rîndul lor, APEL de părtinire politică

Partizanatul politic n-a dispărut de la principalele televiziuni din Moldova, iar Partidul Comuniştilor se bucură în continuare de simpatia televiziunii publice, arată rezultatele unei noi monitorizări electorale, făcută de Asociaţia Presei Electronice, APEL.

Vasile Stati, APEL,
Carenţele rămîn aceleaşi, la parerea experţilor: difuzarea publicităţii ascunse a unui concurent electoral, înserarea conţinutului unui spot de publicitate în interiorul ediţiei de ştiri sau depăşirea volumului de 2 minute pe zi alocat pentru un concurent electoral. Coordonatorul proiectului,Vasile Stati spune că jumătate din cele 9 televiziuni monitorizate au admis încălcări. Acestea sunt N 4, NIT, EU TV dar şi postul public Moldova 1.

„La postul public naţional Moldova 1, în emisiunea „La datorie”, a fost arătată în imagini premierul Zianida Greceanâi, înmânând diplome unor militari, ea fiind candidat pe lista PCRM. În acest fel, încălcându-se punctele 16 şi 17 ale regulamentului CEC cu privire la reflectarea campaniei electorale”.

Am întrebat-o pe Adela Răileanu, directoarea postului de Televiziune Moldova 1, de ce instituţia pe care o conduce nu redresează situaţia: „Noi de fiecare dată analizăm aceste rapoarte, care nu coincid absolut deloc cu monitorizările noastre interne. Le recomand celor care fac aceste rapoarte să urmărească Mesagerul şi vor vedea că sunt câte 12 subiecte electorale într-o ediţie informativă, PCRM-ul este doar un singur concurent electoral, celelalte subiecte sunt despre alţi concurenţi electorali. Am impresa că este o aberaţie”

Nici şeful departamentului ştiri şi programe informative de la „Eu Tv”, Igor Burciu, nu este de acord cu rezultatele raportului: „El este subiectiv şi reflectă cu precădere opinia persoanelor care l-au realizat. Noi considerăm că am respectat cu totul rigorile legale în această campanie electorală şi nu există motive pentru care să fim acuzaţi pentru lipsă de echidistanţă şi părtinire”.

Postul de Televiziune N 4, se arată în raport, a difuzat publicitatea ascunsă a Partidului Comuniştilor în cadrul emisiunii „Revista Presei”. Sergiu Batog, directorul postului „N4” pune la îndoială obiectivitatea raportului, acuzând APEL-ul de partizanat politic: „Nu poate APEL să facă o monitorizare cinstită, pentru că este motivată politic această organizaţie. Şi toate aceste pretinse monitorizări au ca scop discreditarea unor posturi de televiziune”

L-am întrebat pe Vasile Stati de ce radiodifuzorii, cum se numesc posturile de radio şi de televiziune în actele normative de specialitate, ignoră observaţiile critice: „CCA e lipsă ca reacţie, a fost destul de pasivă şi în campania precedentă limitându-se la nişte avertismente globale. Le-a spus la toţi – „Toţi încălcaţi” – că aşa e mai simplu de spus, şi nu i-a pedepsit pe cei care se fac realmente vinovaţi”.

Proiectul de monitorizare a cîtorva posturi de televiziune este finanţat de Comisia Europeană, în cadrul activităţilor Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte 2009.
XS
SM
MD
LG