Linkuri accesibilitate

Leszek Kolakowski (1927-2009)


Leszek Kolakowski, filosof polonez care a criticat marxismul şi din ale cărui lucrări s-a inspirat mişcarea „Solidaritatea” din Polonia, a încetat din viaţă vineri în vîrstă de 81 de ani la Oxford, Marea Britanie

Leszek Kolakowski s-a născut în 1927 în localitatea Radom, la sud de Varşovia. Ca majoritatea polonezilor din generaţia sa, a avut de îndurat privaţiuni de tot felul. În timpul ocupaţiei naziste din timpul celui de-l doilea război mondial, el şi familia sau au fost fost mutaţi cu forţa în mai multe oraşe şi sate. Din cauză că naziştii au închis şcolile poloneze, tînărul Kolakowski a fost obligat să înveţe şi să dea examene în sistemul de învăţămînt polonez secret.

După război, a studiat filosofia la Universitatea din Lodz, după care şi-a dat doctoratul al Universitatea din Varşovia, unde a devenit şeful catedrei de istorie a filosofiei. Ca reacţie la pagubele umane şi materiale provocate Poloniei de nazism, la începutul carierei sale a fost comunist şi a salutat intrarea Armatei Roşii „eliberatoare” în Polonia. Momentul de răscruce al vieţii sale a fost o vizită la Mosova în cadrul unui program special destinat tinerilor marxişti promiţători. Excursia în capitala URSS avea să-i deschidă ochii asupra a ceea ce mai tîrziu Kolokovski a numit „enormitatea dezolării spirituale şi materiale cauzate de stalinism”.

După revoltele muncitorilor de la Poznan din 1954, scrierile din ce în ce mai critice ale lui Leszek Kolakovski au atras atenţia cenzurii care i-a interzis mai multe cărţi, între care şi „Ce este socialismul?”, o critică la adresa stalinismului. În 1966 este exclus din Partidul Muncitoresc Polonez, iar în 1968 îşi pierde postul de la Universitatea din Varşovia. În acelaşi an pleacă în exil.

Într-o scrisoare trimisă din închisoarea de la Gdansk în 1985, unul din fondatorii mişcării „Solidaritatea” Adam Michnik îl numea pe Kolakowski unul din cei mai mari ceratori ai culturii poloneze contemporane.

Kolakowski a făcut parte dintre oameni de ştiinţă a căror influenţă a trecut dincolo de porţile Universităţii şi ale căror opere sînt pline umor şi satiră, dar mai presus de toate accesibile tuturor. În 2003, Leszek Kolakovski a primit premiul John W. Kluger al Bibliotecii Congresului American pentru întreaga activitate în domeniul ştiinţelor sociale şi umane.

Într-un interviu acordat în 2004 ziarului „New York Times”, Leszek Kolakovski spuena că deşi se presupunea că ideologia marxistă ar trebui să modeleze gîndirea oamenilor, la un moment dat a devenit atît de subţire şi ridicolă încît nimeni nu mai credea în ea, nici conducătorii, nici cei conduşi.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG