Linkuri accesibilitate

Joe Biden: „Dacă hotărîți să participați la integrarea euro-atlantică, vă vom sprijini”


Vicepreședintele Joe Biden cu președintele Ucrainei, Victor Iușcenko astăzi la Kiev
Vicepreședintele Joe Biden cu președintele Ucrainei, Victor Iușcenko astăzi la Kiev

Vicepreședintele Statelor Unite la Kiev

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden s-a întâlnit astăzi cu liderii Ucrainei, la începutul unui mini-turneu est-european în cadrul căruia va vizita şi Georgia. Astăzi la Kiev, Biden a dat asigurări că încălzirea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, dorită de preşedintele Obama, nu se va face în dauna altor ţări, ca Ucraina. Declaraţiile lui Biden au fost salutate de conducerea de la Kiev, în frunte cu preşedintele Victor Iuşcenco.

“Vreau să mulţumesc Statelor Unite pentru sprijinul lor constant şi explicit în favoarea integrării noastre în blocul euro-atlantic”, a spus preşedintele Iuşcenco. Oaspetele său de astăzi, vicepreşedintele american Joe Biden, a spus la Kiev că Statele Unite sprijină suveranitatea şi integritatea Ucrainei, ca şi dreptul ei de a-şi alege alianţele din care vrea să facă parte: “Dacă hotărâţi să participaţi la integrarea euroatlantică, şi cred că vreţi acest lucru, atunci noi vă vom sprijini”, a spus Biden, fără să pronunţe însă acronimul “NATO”.

Luna aceasta, la Moscova, preşedintele american, Barack Obama spusese că Ucraina sau Georgia sunt libere să-şi aleagă aliaţii, dar adăugase că pentru ca o ţară să intre în NATO, e nevoie ca majoritatea locuitorilor ei să dorească acest lucru. În Ucraina, sondajele de opinie arată însă că aderarea la Alianţa nord-atlantică este deocamdată dorinţa unei minorităţi, din care fac parte liderii pro-occidentali de la Kiev, cum sunt preşedintele Victor Iuşcenco şi premierul Iulia Timoşenco.

Mesajul principal al vizitei lui Joe Biden la Kiev a fost, aşa cum era de aşteptat, că Ucraina nu va fi un fel de victimă colaterală a posibilei încălziri a relaţiilor americano-ruse. Relansarea relaţiilor americano-ruse nu se va face pe seama Ucrainei, ci, dimpotrivă, va fi în folosul Ucrainei, a spus Biden.

De la Kiev, corespondentul secţiei centrale de ştiri a postului nostru de radio, Brian Whitmore, ne-a informat că vizita lui Joe Biden în Ucraina, ca şi aceea de miercuri din Georgia, nu va cuprinde doar promisiuni: „Vizita lui Biden are un dublu scop. Mai întâi, de a asigura Ucraina şi Georgia că Statele Unite nu le vor uita de dragul Rusiei. Al doilea obiectiv este însă de a transmite celor două ţări mesajul ferm că a fi aliatul Americii implică anumite răspunderi. Ucrainienilor Biden le va cere mai ales să-şi reformeze sistemul energetic, iar georgienilor, să meargă înainte cu reformele democratice”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG