Linkuri accesibilitate

„Trăim cu speranța că lupta electorală va aduce pe altcineva la conducere”


Interviu cu Aliona Treguță de la Brno

Aliona Treguță: Din pacate, nu sunt sigura ca vom putea sa ne cerem invoire de la serviciu pentru a ne deplasa de la Brno pana la ambasada Moldovei de la Praga pentru a ne putea da votul. Ar fi o iesire din situatie, sa ne luam liber pentru aceasta zi, ca ulterior sa muncim in o alta zi de sambata sau duminica. De fapt, pentru mine e mai complicat, ca in zilele de odihna nu se lucreaza.

Europa Libera: Banuiesc, ca daca ati fi dorit totusi sa participati la aceste alegeri din 29 iulie, ati putea sa va croiti o cararusa si sa mergeti la vot dupa orele de lucru. Sau va sperie distanta?

Aliona Treguță: Da, s-ar putea, dar am avea nevoie de cel putin doua ore si jumatate sa ne deplasam cu autocarul, nu avem masina personala. In principiu, s-ar putea sa reusim si cu transportul public, e o distanta de 300 km.

Europa Libera: Si daca totusi ajungeti la sectia de votare din capitala Cehiei, veti da votul pentru cine, pentru ce?

Aliona Treguță: pentru o schimbare. Am vrea sa vina altcineva la guvernare. Un alt partid sa vina la putere. Am avut mari probleme pentru a obtine viza. E foarte greu sa pleci din Moldova. Sa-ti cauti un loc de munca in strainatate te costa mult.

Europa Libera: Voi, de ce ati plecat din Republica Moldova?

Aliona Treguță: Pentru ca in Moldova nu am avut oportunitati pentru a face o cariera profesionala, sau macar sa poti castiga careva bani, sa poti aduna o suma care ti-ar permite sa procuri un apartament .

Europa Libera: Acum, aflandu-va in strainatate, adunati mijloace financiare, faceti anumite economii cu gandul ca sa reveniti in Moldova, sau deocamdata ezitati?

Aliona Treguță: Vai, deocamdata nu ne gandim sa ne intoarcem in Moldova. Poate peste cativa ani. Mai degraba, intentionam sa plecam din Cehia intr-o alta tara, membra a Uniunii Europene. Asteptam permisul de sedere legala, permis cu care putem sa muncim in o tara care face parte din spatiul Schengen.

Europa Libera: O eventuala intoarcere in Moldova, pentru cand o preconizati?

Aliona Treguță: Poate peste vreo cinci ani.

Europa Libera: Peste cinci ani cum vedeti viitorul Moldovei?

Aliona Treguță: Daca va fi o schimbare acum, la alegerile din 29 iulie, exista sansa unor schimbari in bine, daca nu…. Oricum candva o sa ne intoarcem acasa. Mereu mi-am dorit sa revin in Moldova. Traim cu speranta ca lupta electorala care se duce acum va aduce pe altcineva la putere. Asta ar aduce mult bine Republicii Moldova. Si investitii straine ar veni. Poate se vor mai deschide si hotarele. Lumea straina ar avea incredere in moldoveni. Dar asa, nu stiu.


XS
SM
MD
LG