Linkuri accesibilitate

Mișcarea Acțiunea Europeană: „Izolați de lume nu putem face nimic”


Anatol Petrencu
Anatol Petrencu

Interviu cu Anatol Petrencu (MAE)

Europa Liberă: În condiţiile în care recesiunea mondială se face tot mai mult simţită şi în R.Moldova, care ar fi primele măsuri anti-criză pe care le veţi realiza?

Anatol Petrenco: Ca să minimalizăm efectele crizei economice este nevoie de schimbarea clasei politice - alţi oameni oneşti să vină la putere în R. Moldova, cu tragere de inimă faţă de ţară, faţă de acest popor, să ţină la interesele naţionale. Oameni mai puţin corupţi. Nu întâmplător în campania precedentă sloganul nostru a fost „Moldova fără corupţie”. Noi am constatat că la baza sărăciei este corupţia. Proiectele care sunt câştigate de anumite ONG-uri sau chiar de reprezentanţii autorităţilor R. Moldova, nu mai ajung să fie realizate până la capăt. Efectele crizei economice pot fi diminuate dacă pledăm şi insistăm asupra unor procese integraţioniste. Izolaţi de lume, nu putem face nimic. Suntem o ţară mică şi nu avem chiar atât de mulţi producători. Este important ca relaţia cu vecinii să fie bună, fie şi Ucraina dar şi cu România, ţară membră a Uniunii Europene care ne oferă nişte şanse.

Europa Liberă: În cât timp credeţi că vor da roade măsurile anti-criză?

Anatol Petrenco:Dacă se schimbă clasa politică atunci mai repede. Dacă rămâne Partidul Comuniştilor la putere sigur că rămânem încă pentru 4 ani în această mocirlă. Progresul ţărilor occidentale se bazează pe alternanţa la putere – vine un partid face cât poate, vine un alt partid cu alţi oameni, cu altă energie, cu alte idei şi aşa are loc progresul societăţii.

Europa Liberă: În soluţionarea problemelor economice, pe ajutorul cui mizaţi - al Est-ului sau al Vest-ului?

Anatol Petrenco: Eu cred că direcţia trebuie să fie totuşi Vest-ul, ceea ce înseamnă calitate. Noi trebuie să mergem pe ideea realizării calităţii producţiei noastre. De exemplu, dacă este vorba de sucuri de mere. Acestea trebuie să fie foarte bune, calitative, fără nitraţi, să corespundă standardelor europene. Eventual putem vorbi şi de schimbarea mentalităţii. Mult mai uşor să trimiţi în Rusia vin de o calitate proastă şi să aduci bani, dar acest lucru duce la degradarea producătorilor. Noi trebui să ne civilizăm şi acest lucru se referă la producţia de orice fel. România, Bulgaria, Polonia, Cehia ne pot ajuta. De exemplu, am avea nevoie de unele nişe prin care să oferim vinul astfel încât să ajungă la consumatori selecţi şi atunci vom avea de câştigat.
XS
SM
MD
LG