Linkuri accesibilitate

Alternanţă de aplauze şi fluierături la Tuşnad


Presa maghiară din România despre Universitatea de vară „Tusvanyos”

Universitatea de vară „Tusvanyos”, for şi forum al politicienilor în pantaloni scurţi, la Tuşnad şi în presa de limbă maghiară. Înainte însă, un reportaj sugestiv din Új Magyar Szó despre sosirea suporterilor unei echipe de fotbal din Ungaria la Bucureşti. Băieţii au venit la meci cu trenul şi cu panouri imense, reprezentând Ungaria Mare. Au aruncat cu sticle goale şi pline în aproape fiecare gară, până la Bucureşti. La Bucureşti, au coborât, strigând „Să piară Trianonul!” şi „Ardeal, pâmânt unguresc!”. Apoi au fost escortaţi până la stadion, unde au umărit meciul pierdut de echipa lor, iar spiritele s-au calmat.

Alternanţă de aplauze şi fluierături la Tuşnad. Krónika relatează: preşedintele Traian Băsescu a participat la principala dezbatere a Universităţii de vară „Tusvanyos” alături de liderul opoziţiei ungare, Orbán Viktor, şi europarlamentarul Tőkés László. Transindex adaugă: tradiţionalul oaspete al manifestării, fostul premier Orbán Viktor, a fost de-a dreptul eclipsat de preşedintele Băsescu. Sau de schimbul de replici dintre Traian Băsescu şi Tőkés László. Preşedintele Băsescu a vorbit despre autonomie. Despre faptul că autonomia înseamnă de fapt descentralizare, atât în Secuime cât şi la Caracal. După această declaraţie, auditoriul a început să fluiere. Preşedintele a repetat de câteva ori primul articol al Constituţiei, care stipulează caracterul unitar şi indivizibil al României. În replică, Tőkés László a amintit: Constituţia poate fi revizuită, iar comunitatea maghiară chiar are câteva idei în acest sens. Tőkés şi-a mai exprimat dezamăgirea. Dezamăgirea cauzată de însuşi Băsescu, care a tot vorbit despre descentralizare şi n-a făcut nimic. Tőkés a mai vorbit despre nerespectarea drepturilor lingvistice ale minorităţii maghiare, despre colonizarea forţată a Secuimii, despre politica de asimilare a ceangăilor. Tőkés a fost aplaudat. Frenetic.

Liderul opoziţiei ungare, marele orator al Universităţii de vară în alţi ani, Orbán Viktor a cam rămas fără replică după schimbul de replici dintre antevorbitori. Totuşi, întrebat cu cine ar vota dacă ar avea drept de vot în România, Orbán a răspuns: fără discuţie, în turul al doilea ar opta pentru Traian Băsescu.

Altă dezbatere pe acelaşi subiect. Szabadság îl citează pe liderul UDMR Markó Béla, prezent şi el la Tuşnad. Markó a vorbit, deloc suprinzător, tot despre autonomie. Despre faptul că primul pas spre autonomie este descentralizarea. Apoi ar putea urma procesul regionalizării care ar consta în reorganizare regională şi conferirea unor atribuţii administrative noilor regiuni. Markó a mai spus: nu exclude în viitor nici posibilitatea federalizării a României.

Tot la Tuşnad, liderul adversarilor lui Markó, radicalul Szász Jenő a vorbit despre relaţiile formaţiunii sale cu dreapta extremă din Ungaria. Citat de Új Magyar Szó, Szász zice că, deocamdată, nu există relaţii oficiale cu partidul „Jobbik”, care a obţinut peste 14 la sută dintre voturi la alegerile europarlamentare din Ungaria. Nu există relaţii, pentru că formaţiunea în plină ascensiune nu le-a iniţiat. Asta nu înseamnă că dialogul trebuie exclus, a adăugat liderul Partidului Civic Maghiar, Szász Jenő, condamnând în acelaşi timp discursul antisemit şi antiţigănesc al dreptei extreme ungare.

Autonomie, minorităţi, naţionalism/naţionalisme şi criză economică. Despre ce altceva s-a mai discutat la Tuşnad ? Bunăoară, despre marele urs. Într-un articol publicat în oficiosul Universităţii de vară, Tusványos Press, se arată: nu e de glumit cu marele urs. Ursul trebuie evitat cu orice preţ, pentru că nimeni nu-l poate învinge. Nimic alegoric: publicaţia făcea apel la invitaţi şi participanţi să evite urşii. Urşii care se plimbă nestingheriţi pe poteci şi chiar pe străzile din Tuşnad.
XS
SM
MD
LG