Linkuri accesibilitate

Moldova nu e viabilă fără schimbare


Ludmila Zahu-Rizu
Ludmila Zahu-Rizu

Ludmila Zahu-Rizu: Trebuie să sensibilizăm Europa

Ludmila Zahu-Riza: Atunci cand pleci de acasa, iti lasi gospodaria, iti lasi copiii ai o motivatie, una de a-ti schimba viata. Acum, mjoritatea basarabenilor din Belgia si-au schimbat viata radical. Multi deja si-au cumparat casa, unii si-au adus copiii si i-au dat la scoala in Belgia, sunt cu actele in regula. Multi au insusit doua limbi, franceza si nerlandeza/olandeza. Deci, moldovenii de aici sunt foarte motivati sa schimbe lucrurile si in tara. Si asta dupa ce si-au schimbat destinul, aflandu-se in strainatate in ultimii sapte-zece ani.

Europa Liberă: Banuiesc ca stiti si cate partide s-au inscris in cursa electorala si ce includ platformele lor electorale si ce promisiuni fac alegatorilor.

Ludmila Zahu-Riza
: Data trecuta, adica inainte de alegerile din 5 aprilie am organizat o actiune in fata Bursei de la Bruxelles, care s-a chemat “Hora schimbarii”.

Moldoveni manifestînd la Bruxelles în martie 2009
Atunci au venit foarte multi basarabeni, cred ca mai multi nu am reusit sa adun vreodata. Si am distribuit informatie, platformele electorale ale formatiunilor politice. Evident, am difuzat si informatie despre PCRM, pentru a nu zice ca distribuim numai ceea ce propune opozitaia. Si asta sa nu apara o doza de subiectivism. Asa ca lumea e informata. Majoritatea sustine, totusi, opozitia. Flancul communist exista aici la Bruxelles, dar e foarte slab si asta ne bucura.

Europa Liberă: Voi, dar si foarte multa alta lume vorbiti despre o schimbare, tu cand spui ca iti doresti o schimbare la ce te referi, in primul rand?

Ludmila Zahu-Riza: Mai intai de toate, schimbare inseamna libertate. Pentru mine inseamna libertatea de circulatie, de exprimare, de a decide singur unde vrei sa mergi si ce doresti sa faci. Or, in Moldova acest lucru nu se intampla. Mai intai de toate din motive economice. Atata timp cat aceasta schimbare la nivel politic, economic, si a libertatii individuale nu se produce, aceasta tara nu fi viabila. Pentru unii cetateni ca si mine care suntem mari doritori de schimbare si de libertate.

Europa Liberă: Dar o buna parte din cei care-si doresc schimbarea si o pot face se afla la munca peste hotare… Cine sa-si asume aceasta responsabilitate?

Ludmila Zahu-Riza: Cei care se afla peste hotare isi doresc schimabarea asemenea celor care au ramas in tara. Doar ca cei din tara, poate ca nu mai au acea speranta ca o schimbare e posibila. Va dau si un exemplu. Cei care au ajuns in Belgia sau in Irlanda, sau in o alta tara din Europa, cand au decis sa plece din Moldova, au luat o decizie radicala. Unii le reprosau de ce pleaca, doar nimeni nu-i asteapta in Occident. Noi am plecat in speranta ca vom reusi acolo unde ne aflam azi. Si nu am dat gres. Am tot ce-mi trebuie, libertate, posibilitati economice si prosperitate economica.

Europa Liberă: Spuneai ca ati organizat mai multe activitati, acolo, in Belgia pentru a-i motiva pe moldovenii aflati in aceasta tara sa mearga la vot. Crezi ca va fi o prezenta buna la urnele de vot in data de 29 iulie, totusi la voi e o zi lucratoare?

Ludmila Zahu-Riza: Mi se pare o absurditate. Dar eu sper totusi ca multi vor veni dupa orele de lucru, pana la 21:00. Desi la nivel legal e un mare impediment. Mi se creaza impresia ca ambasada ne trateaza cu un dispret si o dizgratie totala. Ambasada si guvernul ar fi trebuit sa ia in calcul toate obesrvatiile pe care le-am facut dupa 5 aprile. Si anume, dimensiunile urnei de vot, care pana la amiaza era deja plina cu buletinele de vot, faptul ca nu li s-a permis multora sa voteze cu buletinul de identiate, insistand sa mearga lumea dupa pasapoarte. Faptul ca am facut coada ca la cumpăratul carnatilor in perioada sovietica. Deci, atunci nu a fost bine organizat. Dar ce sa zic, e Moldova, si e foarte specific pentru Moldova acest fel de organizare.

As vrea sa mai adaug un lucru important. Azi la ora 17:00 in Parlamentul European va avea loc un eveniment pe care il organizam “Democratia in Moldova - a doua sansa!”

Europa Liberă: Ce v-a determinat sa sensibilizati structurile europene?

Ludmila Zahu-Riza: Anume faptul ca sansele democratiei sunt foarte mari dar e nevoie de un pic de atentie din partea UE. Pentru ca am avut tortura, maltratare si indimidare dupa 5 aprilie mi-am zis ca trebuie sa sensibilizam Europa sa stie ca e posibil un dezastru dar daca avem atentia lor, acest dezastru poate fi evitat.
XS
SM
MD
LG