Linkuri accesibilitate

Freedom House: drepturile politice în declin în Moldova


Raportul anual 2009 constată o degradare a drepturilor politice și a libertăților cetățenești

Organizaţia americană, Freedom House care evaluează în rapoarte anuale starea libertăţii în lume spune că nivelul de libertate în Republica Moldova a scăzut în 2008, cu luni înaintea violenţelor post electorale de anul acesta. Chiar dacă se numeşte Libertatea în lume în 2009, studiul publicat ieri nu acoperă evenimentele din acest an, dar confirmă o tendinţă negativă semnalată de Freedom House luna trecută într-un raport asemănător.

Dacă în raportul din iunie despre starea democraţiei în ţările în tranziţie, Republica Moldova primise din partea Freedom House pentru anul trecut cea mai proastă notă în ultimii zece ani, în raportul de ieri organizaţia cu sediul la Washington spune că în 2008 s-a aflat în declin şi libertatea individuală a cetăţenilor moldoveni.

S-a înrăutăţit situaţia drepturilor politice, definită ca posibilitatea cetăţenilor sa participe la alegeri libere sau să se afilieze unui partid. S-a înrăutăţit şi cea a libertăţilor civile, ca dreptul la exprimare sau accesul la justiţie.

Freedom House explică declinul mai ales prin noile piedici legislative în calea accesului la informaţie, prin interdicţiile pentru posesorii cetăţeniei duble să deţină demnităţi de stat, prin aparenta politizare a justiţiei şi anchetele anti-corupţie împotriva politicienilor incomozi, prin alocaţiile bugetare pe criterii de partid şi lista nu se încheie aici.

Toate aceste constatări se bazează pe faptele anului trecut, când campania electorală încă nu începuse. Freedom House le pune şi în contextul schimbărilor în politica externă a preşedintelui Vladimir Voronin, care s-a întors din nou spre Rusia, îndepărtîndu-se de România.

Între timp, nivelul sărăciei în Moldova a rămas mare, tot aşa şi rata şomajului, iar declinul populaţiei a continuat mai ales datorită emigrării moldovenilor la scară mare. Cam un sfert din populaţia Moldovei munceşte în străinătate, iar economia naţională este una dintre cele mai dependente din lume de banii trimişi acasă de emigranţi.

Corupţia este o problemă majoră iar cele mai vizibile dosare par de multe ori politizate, cum ar fi dosarele apărute în toamna lui 2008 împotriva liderului Partidului Liberal Democrat. Pentru a eroda sprijinul popular al opoziţiei, Guvernul a folosit şi alte tactici, ca tăierea fondurilor bugetare pentru localităţile cu primari ne-comunişti, inclusiv în capitala Chişinău.

Dar cei care pot judeca guvernul în cunoştinţă de cauză au fost puţini. Parlamentul a mărit printr-o lege nouă lista informaţiilor catalogate ca secret de stat. Presa scrisă bogată în opinii diverse se găseşte în capitală, dar ajunge greu la sate. Televiziunea şi radioul publice, singurele care penetrează întreaga zonă rurală, au sprijinit partidul aflat la putere. Unele posturi critice sau apropiate opoziţiei au fost excluse de la un nou concurs de frecvenţe. Dar politica de reglementare în domeniu audiovizual reflectă în unele cazuri şi relaţia tensionată a guvernului de la Chişinău cu România, spune Freedom House.

În pregătirea de alegerile din acest an, Partidul Comuniştilor l-a înlocuit pe premierul Vasile Tarlev cu Zinaida Greceanîi. Dar cu această excepţie notorie, femeile au a continuat să fie subreprezentate în politica moldoveană. În schimb, Moldova a rămas o sursă importantă a traficului cu femei pentru prostituare în străinătate. Absenţa măsurilor de combatere a traficului şi corupţiei care-l înconjoară a făcut ca Departamentul de Stat al Statelor Unite să degradeze Moldova la cea mai joasă categorie într-un clasament internaţional pentru anul 2008, mai spune raportul Freedom House.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG