Linkuri accesibilitate

US: relația Barack Obama - Hillary Clinton


Președintele Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton
Președintele Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton
Analisti politici americani isi pun intrebarea daca Hillary Clinton, secretarul de stat si fostul rival in alegeri al presedintelui Obama are sau nu o pozitie suficient de proeminenta, in politica externa americana. Care sint opiniile in acest sens?

Discutia este bazata pe speculatii si probabil reflecta mai curind ceea ce analistii si-ar dori sa vada, pe timp de vara, cind nu e prea mare lucru de comentat. Fapt este ca, in general, relatia Obama-Clinton pare sa functioneze mult mai bine decit multi anticipau. Ambii inteleg imperativele momentului si actioneaza ca atare. Barack Obama a debutat pe marea scena a politicii internationale, intr-o maniera mai mult decit satisfacatoare. Dar atit Obama cit si echipa lui inteleg ca, date fiind antecedentele sale e nevoie ca noul presedinte sa convinga tara, dar si strainatatea ca este in stare sa se raporteze la relatiile internationale si la situatii de criza, intr-o maniera convingatoare. Si asta si face.

Intre timp, Hillary Clinton si-a intrat in rolul de consilier principal al presedintelui, lasindu-l pe acesta sa ocupe cea mai mare parte a scenei publice. In fond, in cele din urma, succesul sau insuccesul demersului de politica externa va cintari in maniera in care presedintia Obama va fi judecata. De aici si senzatia ca deciziile sint luate la Casa Alba, ca procesul de comunicare este condus de Casa Alba, ca nu mai e loc si pentru altii. De unde si speculatiile ca rolul doamnei Clinton ar fi unul secundar ...

Se pare insa ca secretarul de stat are consultari periodice cu presedintele si ca acesta ii asculta sfatul. In actuala faza, Hillary Clinton probabil ca nici nu a asteptat mai mult. Apoi a fost si recentul accident cind doamna Clinton si-a fracturat cotul ceea ce a facut ca ea sa nu fie prezenta la importante reuniuni, in Europa, alaturi de presedintele Obama. Intre timp insa, secretarul de stat s-a ocupat de situatia din Honduras. Acum—dupa un discurs important de politica externa rostit la Council on Foreign Relations—Hillary Clinton calatoreste in India, o zona de maxima importanta strategica pentru Statele Unite. Presa de aici a comentat imediat ca aceasta ar fi “revenirea lui Clinton”, intr-o pozitie proeminenta in aparatul de politica externa american.

Dar este greu de argumentat ca am asista pentru moment, cel putin, la lupta pentru influenta intre Casa Alba si Departamentul de Stat, asa cum a fost cazul, de exemplu, in timpul administratiei Bush, cind secretar de stat era Collin Powell.
XS
SM
MD
LG