Linkuri accesibilitate

„Nu trebuie de promis multe, trebuie de făcut...”


Interviu cu Gheorghe Brașovschi, primarul din Sîngerei

Institutul pentru Drepturile Omului de la Chisinau a monitorizat în perioada 27 iunie-16 iulie întocmirea şi verificarea listelor electorale în 33 de localităţi din R. Moldova. Potrivit datelor preliminare prezentate de IDOM, numărul persoanelor care ating majoratul, de la 5 aprilie până la 29 iulie, este de circa 7800, pe când al celor decedaţi este de 3400. Astfel, se poate observa o creştere a numărului de votanţi de peste 4000 de persoane.

L-am intrebat pe Gheorghe Brașovschi, primarul orasului Sangerei, daca au fost depistate diferente intre numarul de alegatori inscrisi in listele pentru alegerile trecute si numarul celor inclusi in listele actuale
.

Gheorghe Braşovschi: Cum difera ?! Diferă că au fost sesizate, controlate şi ceva modificări sint la Singerei. La noi lucreaza OSCE-ul, nişte domni din Statele Unite. Practic, dumnealor personal au verificat listele noastre si încalcari nu avem. Asa că, lumea o sa meargă la votare.

Europa Liberă: Ce sperante pun oamenii în aceste alegeri ?

Gheorghe Braşovschi: Sa fie Republica Moldova un stat independent şi suveran, sa traim mai bine, cum s-ar spune.

EL: Un trai mai bun, ce-ar însemna?

Gheorghe Braşovschi: Eu cred ca alegerile din 29 iulie or sa arate lucru acesta. Nu trebuie sa asteptam mana cereasca din alta parte. Noi singuri trebuie sa ne autoeducam, sa gindim mai altfel, sa pastram ceea ce avem şi sa nu renuntam la ceea ce avem.

EL: Indiscutabi; un alegator îşi doreşte acum cel mai mult salarii decente.

Gheorghe Braşovschi: Oh, da.. Salarii bune şi pensii bune la batrăni.

EL: De unde bani ?

Gheorghe Braşovschi: Din impozite, locuri de muncă, ca sa avem de unde sa dam pensii batrinilor nostri.

EL: Dar credeti că aceste promisiuni anuntate că salariile pot să deăşească 3-4 mii de lei şi pensiile 1000, sunt realiste?

Gheorghe Braşovschi: Eu la moment nu văd real. Si nu că un partid, cam toate promit, dar... dinşii vor liniste. Trebuie să mergem aşa, încet, oleacă... că dacă pornim prea repede, repede o sa ne stopăm. Nu trebuie promise multe, trebuie de facut ( mai multe).

EL: Vreau să vă întreb - prioritar, ce ar trebui să includă în agenda de lucru noul legislativ? Cu rezolvarea caror probleme ar trebui să începă activitatea deputaţii din viitorul parlament?

Gheorghe Braşovschi:.. Eeee... Cu ce începe un parlament normal.. sa aleagă un preşedinte al ţării, sa aleaga un guvern bun, profesionist, să aleaga un preşedinte al parlamentului, comisiile, pentru că sint foarte bune legile de la noi din ţară, numai ca ele trebuie si respectate. Si eu cred că totul va fi bine.

EL: Dar, domnule primar, ar fi totul bine daca alegatorul ar fi liber în gîndire şi acţiune, dar uneori, mai poţi auzi oameni care vorbesc în şoaptă, nu au curaj cînd este cazul să îl critice pe primar, sau pe alt funcţionar, ar fi argumentată aceasta frică, această teamă?

Gheorghe Braşovschi: Eu nu aş spune că este frică. Sintem o ţara, totusi, democrată, nu e frică. Nu aş spune. Eu tot am reprezentat partidul de guvernamint la doua alegeri locale şi n-as spune că a avut lumea frică de mine, de guvernarea comunista. Frică poate să ii fie celui care are de ce să se teama, dar cei care şi-au văzut de treabă şi au respectat legea, in ţara asta, nu au frica de nimeni si de nimic.

EL: Haideţi că eu vă contrazic aici. Am înţeles de la mai multa lume că există o frică referitoare la unirea Moldovei cu Romania.

Gheorghe Braşovschi: Sigur, eu din start v-am spus: eu sint pentru statalitate, independenţă, suveranitate, pentru statul Moldova.

EL: De unde a apărut acest zvon că iată s-ar putea uni Moldova cu Romania şi s-a instalat o frică, o spaimă...

Gheorghe Braşovschi: Apăi, e campanie electorala.. cred că... si evenimentele care au avut loc dupa 5 aprilie, cu nişte lozinci aşa că nu ne trebuie una, că nu ne trebuie alta, că avem de toate... la Bucuresti. S-au aruncat nişte replici din astea printre oameni şi fiecare a dus zvonul.

EL: Credeţi că pot fi credibile aceste zvonuri?

Gheorghe Braşovschi: Uneori da, uneori ba... daca cineva le spune, cineva le şi crede...

EL: Incotro Republica Moldova după 29 iulie? Spre Est spre Vest ?

Gheorghe Braşovschi: Cea mai buna modalitate este să trăim cu toti bine: cu vecinii nostri, cu comunitatea europeană, cu Federaţia Rusă şi cu statele CSI...
XS
SM
MD
LG