Linkuri accesibilitate

„Situația precară m-a alungat de acasă...”


Interviu cu Silviu Mărcuță (Londra)

Silviu Mărcuță: Nu vreau ca lumea sa creada ca noi am plecat si am uitat de Moldova. Sau chiar sa ne considere tradatori, ca nu ne mai intereseaza situatia din tara sau cauza tarii. De fapt, ne intereseaza foarte mult. Si pentru ca ne sunt parintii acolo, acolo mergem si noi, deocamdata doar la odihna.

Europa Liberă: Tu in ce conditii ai ajuns tocmai la Londra, unde te-ai stabilit cu traiul si ti-ai gasit si un loc de munca?

Silviu Mărcuță: A fost un motiv economic. N-am avut alte interese, alte scopuri. Mi-ar fi placut sa raman in Moldova. Dar situatia precara, m-a alungat de acaasa. Sa stiti ca ma bucur ca ma aflu, aici in Marea Britanie, e otatra frumoasa.

Europa Liberă: Si ce faci acolo , la Londra?

Silviu Mărcuță: Muncesc la constructii, ca si marea majoritate a moldovenilor aflati la lucru in strainatate. Si nu e atat de rau. Dar, gandul e la Moldova.

Europa Liberă: Si daca gandurle va sunt acasa in ce conditii ati putea sa reveniti in Republica Moldova?

Silviu Mărcuță: Noi nu vrem prea multe. Ne dorim o stabilitate. Sa fim siguri ca putem porni o afacere. Sa stim ca avem un loc de munca stabil. Si nu ne paste pericolul concedierii, pe motiv ca cineva dintre functionari ar putea sa ne disponibilizeze pe motiv ca impartasim alte idei decat cele ale comunistilor. Ne mai dorim si o integrare a Republicii Moldova in UE. Ca deocamdata despre stagnare putem vorbi si mai putin despre integrare. Informatiile care ne parvin din tara nu ne incurajeaza deloc. Am auzit despre persoane concediate, pe motiv ca nu impartasesc o anumita politica sau ca nu ar sustine un anumit partid. Nu prea suntem motivate, deocamdata sa revenim in Moldova.

Europa Liberă: Si atunci cand ziceati ca va doriti aceasta stabilitate, la ce va referiti?

Silviu Mărcuță: Vrem o stabiliatate politica. Vrem libertate, vrem democratie. Vrem o stabilitate economica. As vrea sa stiu ca eventual daca eu ma intorc acasa o sa am un loc de munca bine platit. Pot accepta ca in urmatorii cativa ani va fi greu si in Moldova, iar pe viitor situatia va fi mai buna. Vom avea o buna infrastructura, un mediu propice pentru afaceri si o cale sigura spre UE. Nu am nimic impotriva Estului. O cooperare cu tarile din spatiul post sovietic e necesara, dar relatia de frate mai mare si frate mai mic, in raport cu Rusia nu ma avantajeaza.
XS
SM
MD
LG