Linkuri accesibilitate

Zona Mării Negre: de interes strategic pentru SUA şi economic pentru UE


Semanrea acordului inter-guvernamental pentru "Nabucco"
Semanrea acordului inter-guvernamental pentru "Nabucco"

Expert american despre problema securităţii energetice la Pontul Euxin

Edward Chow, expert pe probleme energetice in cadrul Centrului pentru Studii Internationale si Strategice din Washington, s-a declarat "socat" de pretul mare platit de Romania pentru gazele importate. Specialistul american crede ca oficialii de la Bucuresti nu ar trebui sa accepte pretul impus de Rusia, dar comparatia pe care o face este mai degraba cu statele din spatiul CSI, decit cu cele europene. Romania cumpara anul trecut gaz din Rusia cu 370 de dolari mia de metri cubi, insa preturi asemanatoare plateste, de pilda si Ungaria. Romania importa doar o treimea din gazul de care are nevoie, dar analistul american socoteste ca diferentele de pret la care Moscova vinde gazul nu sint normale si ca Romania nu trebuie in nici un caz sa accepte pretul pe care il ofera un monopol, adica Gazprom.

Specialistul american in probleme energetice de la Centrulul pentru Studii Internaţionale si Strategice din Washington a vorbit la Bucuresti despre interesul geostrategic major pe care il au Statele Unite in aceasta regiune, amintind insa ca interesul geoeconomic ar fi mai degraba al Uniunii Europene. In conferinta sustinuta imediat dupa semnarea Acordului Nabucco, care prevede construirea unei conducte care sa transporte gaz din Asia caucaziana spre Europa cu ocolirea Rusiei, Edward Chow a estimat ca anul 2014 este un termen ambiţios dar posibil pentru finalizarea proiectului Nabucco si ca NATO ar trebui la rindul sau sa joace un rol mai activ in asigurarea sigurantei energetice

România se zbate sa gaseasca modelul adecvat pentru asigurarea securitaţii energetice, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin politici combinate, crede specialistul american care militeaza pentru liberalizarea pietii de energie in Europa. El a aratat ca fiecare regiune a globului adopta modele diferite pentru asigurarea securitaţii energetice, fiind de parere ca nu exista modele 'bune' si 'rele', ci ca acestea se disting prin prin modul de operare, prin rolul guvernelor, care pot controla, asa cum se intâmpla in Europa, sau nu, companiile naţionale in domeniul energetic.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG