Linkuri accesibilitate

Electorala moldoveană oglindită în ziarele centrale româneşti


Cine gîndeşte în "stilul anilor 30"?

Ce spun sondajele de la Chisinau despre sansele partidelor in alegerile din 29 iulie arata astazi ziarul Cotidianul, care socoteste ca opozitia ar putea forma noul guvern, dar nu si-ar putea impune un candidat propriu la presedintie. Este remarcata scaderea de popularitate a comunistilor, chiar in conditiile in care Partidul Democrat ar putea recolta o parte din voturile pierdute, dupa ce l-a cooptat in conducere pe fostul numar doi in Partidul Comunistilor, Marian Lupu.

Un alt text din Cotidianul rezuma schimbarea de strategie electorala a lui Voronin. Acesta vorbeste, mai nou, de o guvernare de coalitie. Conditia unei eventuale colaborari cu opozitia ar fi respectarea catorva principii, intre care si negocierile pentru stabilizarea relatiilor cu Romania, ori reformarea mass media. Nimic nou in atitudinea fata de Rusia, care ar ramane pe mai departe partenerul cel mai apropiat. A ramas valabila si tema antiromaneasca. Actuala conducere de la Bucuresti gandeste “in stilul anilor 30” – e de parere liderul moldovean. Voronin s-a aratat nemultumit de primirea la Cotroceni, in perioada preelectorala, a unei delegatii a societatii civile din Republica Moldova si conditioneaza pe mai departe normalizarea relatiilor cu Romania de semnarea tratatului de baza si a celui de frontiera, mai relateaza Cotidianul.

Cuvinte grele in Adevarul la adresa consulului roman de la Chisinau, Ion Nuica, demisionat in urma unui scandal sexual: Grigore Cartianu il numeste neispravit, prostovan, bezmetic si chiar dobitoc. Cazul Nuica nu trebuie ingropat in acest stadiu, diplomatul trebuie sa plateasca intr-un fel pentru imensul prejudiciu pe care l-a adus tarii – pretinde jurnalistul,.

Ziua reproduce raspunsul dat de presedintele Traian Basescu la Praga la intrebarea unei romance: este posibila unirea dintre Romania si Republica Moldova? “Acest lucru se poate intampla doar atunci cand cetatenii ambelor tari vor dori acest lucru”, a afirmat liderul roman. Basescu a adaugat ca Romania nu si-a propus sa introduca in peisajul european elemente care sa stimuleze nerespectarea frontierelor de stat, asa cum au fost ele stabilite dupa al doilea razboi mondial.
XS
SM
MD
LG