Linkuri accesibilitate

PCRM polarizează societatea prin privatizarea puterii


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Prin sloganul "Să ne apărăm patria", comuniştii inventează un duşman extern şi tratează opoziţia drept "trădători"

Spre deosebire de campania electorală precedenă, actuala campanie se desfăşoară în condiţiile în care polarizarea societăţii atinge cote maxime. Înainte de a vorbi despre cauzele acestui fenomen alarmant pentru bunul mers al evoluţiilor din societate, să vedem care sînt sursele lui. Iar sursa principală a acestei polarizări este partidul de guvernămînt al comuniştilor, care îşi tratează adversarii politici ca pe nişte duşmani ai statului, care trebuie puşi la zid, deocamdată, la modul figurat şi eliminaţi din viaţa politică.

Radu Benea: Dar încă de la venirea la putere a partidului comuniştilor, personal Vladimir Voronin declara că şi-a revizuit atitudinea faţă de cei care nu simpatizează cu partidul comuniştilor, că sloganul „cei care nu sînt cu noi, sînt împotriva noastră” nu mai este valabil şi că toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de opţiunea lor politică, trebuie trataţi pe picior de egalitate.

Gheorghe Cojocaru: În realitate, în tot acest interval oamenii au fost trataţi în funcţie de gradul de loialitate faţă de liderii şi regimul comunişti. În fapt, partidul comuniştilor nu şi-a revizuit niciodată punctul de vedere faţă de cei care nu se numără printre suporterii lor, considerîndu-i şi tratîndu-i ca pe nişte elemente periculoase pentru statalitatea moldovenească. Mai mult decît atît, comuniştii au votat mai multe legi prin care au legalizat o serie de elemente discriminatorii pe criterii etnoculturale sau politice. În loc să consolideze societzatea şi implicit statul pe principii democratice, în toţi aceşti ani comuniştii au adîncit faliile care despart cetăţenii Republicii Moldova, i-au asmuţit pe unii împotriva altora, au dus un război de eliminare împotriva Opoziţiei politice şi intelectuale din Republica Moldova.

Radu Benea: Cum explicaţi aceste discrepanţe, la care vă referiţi?

Gheorghe Cojocaru: Mentalitatea şi maşinăria de partid comunistă sînt de tip totalitar, tinzînd spre un control total asupra societăţii şi exercitînd acest control prin teroare, violenţă şi ameninţări cu recurgerea la aplicarea violenţei. După opt ani de guvernare comunistă, anume acest model antidemocratic în esenţă este construit astăzi în Republica Moldova. Partidul comuniştilor s-a extins la nivelul statului, s-a contopit, practic, cu statul, Republica Moldova ajungînd astăzi să fie nimic altceva decît preşedintele Voronin şi partidul său. Liderul comunist declară peste tot că nu va ceda nimănui puterea în acest stat, sfidînd regula alternanţei democratice la guvernare şi îngrădind exprimarea liberă înainte şi după alegerile parlamentare. Or, puterea nu este un bun personal privatizat odată şi pentru totdeauna.

Radu Benea: Din punctul de vedere al stabilităţii politice şi sociale, ce conotaţii induce sloganul comunist „Să ne apărăm patria!”.

Gheorghe Cojocaru: Un asemenea slogan putea să apară doar în condiţiile unui război politic şi mediatic, pe care îl duce partidul comuniştilor, actuala guvernare, în ansamblul ei, împotriva opoziţiei democratice. Efectele campaniei electorale a comuniştilor, axate pe apelul la identificarea şi neutralizarea duşmanilor, produce deja efecte nocive pentru climatul din societate, aprinzînd scînteia xenofobiilor şi divergenţelor interetnice. Cu siguranţă, sloganul acesta singularizează partidul comuniştilor în peisajul electoral din Republica Moldova şi-i va face un deserviciu în perioada post-electorală, atunci cînd se va pune din nou problema găsirii unei soluţii pentru depăşirea crizei politice actuale.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG