Linkuri accesibilitate

„Suntem de părere că ar trebui sa cîștige dreptatea.”


Ambasada R. Moldova la Roma
Ambasada R. Moldova la Roma

Interviu cu Tamara Cupeț (Italia)

Tamara Cupeț: La 5 aprilie nu am participat la vot pentru ca suntem la o distanta foarte mare de cele doua sectii de votare deschise la Roma si la Bologna. Noi ne aflam tocmai la Torino. Aici suntem cu intrega familie si muncim aproape zilnic. Ne-a parut rau ca nu am putut participa la alegeri. De cate ori ne intalnim cu alti moldoveni aflati la munca in Italia, spunem ca partidul aflat acum la putere nu-ti ofera libertate. Si comparam temerea, frica cu perioada stalinista. Ai o teama sa spui ceea ce gandesti.

Europa Liberă: Din cate am aflat ai plecat de ani buni din Republica Moldova, ti-ai luat si familia, acolo in Italia. Si pentru ca aveti o perioada de sedere mai lunga in acea tara, intr-un fel anume sunteti departe de realitatile de acasa, sau poate ca totusi ati ramas interesati de ceea ce se intampla in Moldova, lucru ce va si motiveaza sa participati la scrutin.

Tamara Cupeț: Acolo, in Moldova, ne-au ramas parintii si vom reveni. Atat noi, in familie, cat si in discutie cu prietenii nostri analizam lucrurile care se petrec in tara. Si suntem de parere ca ar trebui sa castige dreptatea.

Europa Liberă: Si daca la un pahar de vorba discutati despre politica, sa incerc sa te provoc, stii cate partide s-au inscris in aceasta cursa/lupta electorala si prin ce v-au convins aceste formatiuni politice ca trebuie sa mergeti la vot?

Tamara Cupeț: Eeiii, cam putin stim, nu cunoastem prea multe. Nu am avut posibilitate sa aflam mai mult. Dar, speram sa ajungem cel putin cu o saptamana inainte de alegeri in Moldova si sa ne informam cat de putin despre aceste partide. Stim una, ca viitorul Moldovei ar trebui sa fie intr-o alta directie, decat cel pe care il avem. Cu mai multa libertate. Sa nu mai existe asa ca omului sa-i fie frica sa vorbeasca. Nu stiu, parca sesizez o constrangere, o ingradire a libertatilor tinerilor, in special.

Europa Liberă: In familie sunteti trei persoane cu drept de vot. Ce veti face, acum la 29 iulie? Inteleg ca la sectiile de vot de la Roma sau Bologna este imposibil sa ajungeti. Spuneai ca intentionati sa veniti in concediu.

Tamara Cupeț: De aceasta data suntem bucurosi ca vom putea vota. Ne-am luat concediu exact pentru aceasta perioada cand vor fi alegerile. Vom participa neaparat la alegeri si vom vota pentru democratie, pentru libertatea cuvantului, pentru libera circulatie, pentru alegeri libere, pentru un viitor mai sigur. Dar si pentru crearea unui trai decent, pentru ca acolo ne sunt parintii, rudele. Nu sunt sigura pentru copiii nostril, dar noi am vrea sa ne intoarcem acasa.

Europa Liberă: Si de ce n-o faceti acuma?

Tamara Cupeț: Salariul e foarte mic. Nu ai posibilitate sa initiezi o afacere, sa-ti asiguri un trai decent. Dar principalul, ca inca nu vedem un viitor pentru noi si copiii nostri.
XS
SM
MD
LG