Linkuri accesibilitate

Timpul - stilul lui Voronin: jurnaliști provocatori, polițiști cinstiți și România agresivă


Revista presei de joi

„Filme de groaza in stilul lui Voronin: jurnalisti provocatori, politisti cinstiti si Romania agresiva”, astfel rezuma Timpul declaratiile facute in conferinta de presa de ieri de presedintele in exercitiu al Republicii Moldova. Adevarata lovitura de stat, considera jurnalistii de la Timpul, e Declaratia de Independenta care comunistii au admis sa fie arsa in flacari.

Moldova Suverana
isi intituleaza articolul de fond cu un citat din Voronin: „Numai PCRM va fi capabil sa faca fata misiunii de consolidare a intregii societati”, e convins liderul comunistilor.

Asa cum o face zi de zi, ziarul ii prezinta pe comunisti ca si invingatori ai acestei curse electorale. Nu admite macar ca ar putea fi altfel si nu ezita sa-i ridice lui Voronin adevrate osanale. Citez din editorialul de azi: “in calitatea sa de presedinte al celor saraci, Voronin trebuia sa risipeasca frica populatiei ca nu va putea depasi greutatile zilnice, trebuia sa aduca garantii ca cetateanul va avea ce pune pe masa, ca va avea de lucru. Intr-un cuvant, Vladimir Voronin trebuia sa ajute alegatorilor sa priveasca in viitor”, scrie Moldova Suverana, cu majuscule, ca nu cumva sa se indoiasca cineva ca anume asa ar fi si facut pe 7 aprilie Vladimir Voronin, daca nu ar fi impiedicat de netrebnica, asa cum o trateaza Moldova Suverana, opozitie.

De o cu totul alt aparere e, insa, Ziarul de Garda, care-i acuza pe comunistii ca s-au apucat să mobilizeze împotriva opoziţiei şi minorităţile rusofile, instigându-le la ură faţă de tot ce este ne-comunist, adică ieşit în afara cadrului normativ sovietic de „internaţionalism proletar” în care tot ce este ne-rusesc, este dubios şi, în consecinţă, criminal. Lucrurile au mers prea departe, constata azi Petru Grozavu, „dacă pe stâlpi şi pereţi au apărut din nou apeluri, gen „omorâţi românii”.

Elena: Valeriu, dar presa romaneasca sau cea rusa, de altfel, a pierdut interesul pentru realitatile din Moldova?

Nu, atata vreme cel putin cat (presa rusa) vorbeste daca nu despre alegeri, cel putin despre vinurile moldovenesti. Comentand vizita la Moscova a noului director de la Moldova-Vin, Tudor Copaci, de exemplu, portalul Geopolitika.Ru titreaza “Oniscenko cumpara vin moldovenesc in vrac. Pagubit va fi consumatorul rus”. Analizand balanta comerciala a Transnistriei, care in prima jumatate a acestui an a suferit o modificare serioasa in folosul schimburilor cu Uniunea Europeana, un alt portal informational de limba rusa, dar nu rusesc – Gruzia On-Line, trage concluzia: “Rusia pierde Transnistria”. La Kiev, Ukraina Moldodaya afirma ca etnicii ucraineni din Moldova ii vor sustine pe comunisti de frica Unirii cu Romania.

Pe cand presa de la Bucuresti, Evenimentul Zilei bunaoara, intr-o corespondenta de la Praga, unde se afla in aceste zile presedintele roman, titreaza: “Basescu impinge Moldova spre Uniunea Europeana de la Praga”.
XS
SM
MD
LG