Linkuri accesibilitate

"Bruxelles-ul nu acordă suficientă atenţie Europei de Est"


Concluzia unei analize de Andrew Wilson şi Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relaţii Externe

Epilog la scandalul in care a fost implicat consulul roman la Chisinau. Presedintele Traian Basescu s-a delimitat ieri ferm de comportamentul diplomatului, la primirea unei delegatii a societatii civile din Republica Moldova. Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a facut la randul sau o declaratie pe aceasta tema. El admite ca institutia pe care o conduce ar trebui sa-si ceara scuze opiniei publice pentru incidentul care l-a avut ca protagonist pe Ion Nuica – se arata in ziarul Ziua.

In Gardianul, o stire de mici dimensiuni informeaza despre intentia regimului de la Tiraspol de a adopta constitutia Rusiei. Propunerea a fost discutata in formatul unei comisii speciale, conduse de Igor Smirnov. Ministerul Reintegrarii de la Chisinau nu a avut nicio reactie, mai mult, se arata in Gardianul, comunistii lui Voronin considera ca este o chestiune interna a Transnistriei.

Romania libera preia analiza cercetatorilor Andrew Wilson si Nicu Popescu, de la Consiliul European pentru Relatii Externe, privind modul in care este gestionata de catre europeni problema Rusiei. Bruxelles-ul nu acorda suficienta atentie Europei de Est si are tendinta de a-si considera influenta in regiune ca si garantata. In realitate, Uniunea Europeana are o influenta economica certa, dar nu reuseste sa o dubleze cu una politica. In schimb, Rusia nu ezita sa se foloseasca de instrumente economice in politica sa fata de statele foste satelit: vezi criza gazului cu Ucraina, conflictul din Georgia, situatia din Republica Moldova. Uniunea n-ar trebui sa se bazeze pe perspectiva indepartata a aderarii acestor tari, fara a oferi nimic palpabil, mai precis un ajutor financiar substantial. Ar fi nevoie de strategii de solidaritate adaptate situatiei fiecarui stat est-european, cum a fost acordul din luna martie cu Ucraina, pentru modernizarea sistemului de gazoducte – sustin cercetatorii citati de Romania libera.

Si revista 22 acorda spatiu subiectului Rusia, din perspectiva raporturilor de putere americano-ruse. Intr-un interviu acordat in exclusivitate, Wess Mitchell, director de cercetare la Center for European Policy Analysis, spune: “Obama pare sa fie primul presedinte american de dupa Razboiul Rece care nu este ferm interesat de promovarea intereselor euroatlantice in regiune, (si care) nu este ferm angajat in protectia Europei Centrale si de Est”.
XS
SM
MD
LG