Linkuri accesibilitate

„5 sms-uri pentru o Moldovă Democrată”


Campanie a unor organizaţii din diasporă de a mobiliza alegătorii la 29 iulie

Mai multe organizaţii ale moldovenilor din diasporă au hotărât să folosească un fel de linie fierbinte mobilă, pentru a-i mobiliza pe alegători, fie pe cei din străinătate fie pe cei de acasă, să meargă pe 29 iulie la vot.
Organizatorii campaniei consideră extrem de necesare acţiuni suplimentare de motivare a alegătorilor, după ce alegerile au fost fixate pentru o zi de lucru iar autorităţile de la Chişinău nu au luat măsuri suplimentare pentru a a deschide secţii de votare în afara misiunilor diplomatice.

Vlad Spânu (Fundaţia Moldova)
Iata ce spune Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova din Washington, şi unul dintre iniţiatorii campaniei: „Din estimări diferite sunt între 400 şi 800 de mii de cetăţeni. Dacă putem să acoperim 25 la sută, eu cred că 100 de mii de cetăţeni este foarte mult şi ei sunând acasă şi găsind cel puţin 5 persoane cum ne-am propus, deja va fi un număr destul de mare”.

Corina Leancă are 24 de ani şi munceşte de mai bine de un an în Alaska. Deşi recunoaşte că îi este dor de casă, ea spune că nu s-ar grăbi să revină în R. Moldova, mai cu seamă după evenimentele din aprilie: „Aici e democraţie, aici cuvântul fiecărui om contează. Dacă ai ceva împotrivă, spui la guvernator, spui la senator şi glasul tău e auzit. Nu ca la noi, la noi ceea ce se face este ieşit din comun. Toată lumea râde de noi. Când am aflat de voturile de la Moldova nici nu ştiam ce să fac, să râd sau să plâng de prostia omenească”

Corina se angajează să trimită zeci de sms-uri apropiaţilor, îndemnându-i să meargă la vot, mai ales că din cauza distanţei, pe 29 iulie ea nu va vota.
„Ambasada e la Washington, dar eu nu am cum să ajung acolo. Aici la Alaska nu-i ambasadă. Dacă pot să contribui cumva, eu am să fac tot posibilul, pentru că e pentru tineri, e pentru noi”

Expertul IDIS Viitorul, Ghenadie Mocanu notează că iniţiatorii campaniei ar trebui să ţină cont de faptul că în R. Moldova, libertatea de expresie pe reţeaua Internet, se confruntă şi ea cu obstacole: „Având la îndemână instituţiile statului, partidul Comuniştilor ar putea să conteste agitaţia electorală din afara Moldovei”

Vlad Spânu se declară convins că autorităţile de la Chişinău nu au cum să zădărnicească iniţiativa: „Twitter-ul şi Facebook-ul nu pot fi închise de nicio ţară, în special de Republica Moldova. Mulţi deja au înţeles că este foarte important ca serverile să fie în străinătate”.

Autorii campaniei au întitulat-o „5 sms-uri pentru o Moldovă Democrată”, fiind conştienţi că metoda este la îndemîna oricărui partid. Şi asta pentru că, aşa cum se ştie, cel puţin două partide nu au ezitat să folosească SMS-urile chiar în ziua alegerilor, ghidîndu-se de principiul perfect moral – ceea ce nu este interzis este admisibil.
XS
SM
MD
LG