Linkuri accesibilitate

Secţiile de votare nu au afişat încă listele de alegători


Prelungirea pînă la 24 iulie a termenului de examinare a solicitărilor de verificare a listelor

La secţiile de votare urmau a fi afişate de ieri listele de alegători, aşa ca fiecare doritor să poată verifica dacă a fost înscris corect. Presupusa apariţie a unor „suflete moarte” pe aceste liste la 5 aprilie a fost unul din argumentele opoziţiei ca să acuze puterea de falsificarea votului. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu a fost astăzi la câteva secţii de vot din Chişinău, dar n-a găsit afişate listele de alegători promise de Comisia Electorală Centrală.

Angela Caraman
La cele 3 secţii de votare din sectorul Centru la care am fost la ora prînzului nici pomină de liste cu alegători. Ce-i drept nici alegători dornici să le verifice nu am văzut. Angela Caraman, secretara Preturii sectorului Centru, mi-a spus că procedurile regulamentare sunt decalate din motive obiective: „Abia ieri a fost aprobată componenţa integrală a birourilor electorale pentru municipiul Chişinău. A fost necesar ca cele 11 sau 9 persoane din câte este constituit biroul să se convoace. Ne-a reuşit s-o fixăm pentru data de 15”

Angela Caraman spune că listele cu alegători pot fi predate doar unui funcţionar abilitat de la secţia de votare, care la rîndu-i trebuie să fie ales într-o şedinţă organizatorică cu participarea tuturor membrilor, şedinţă care se convoacă mai greu.

Snejana Cvasnei
Preşedinta secţiei de votare nr. 108 din sediul Academiei de Ştinţe, Snejana Cvasnei, după ce a consultat listele electorale, a observat că numărul de alegători este mai mic decât cel indicat în listele pregătite pentru scrutinul din 5 aprilie - cu 15 persoane. Am întrebat-o dacă în urma verificărilor au fost depistate „suflete moarte” în listele electorale: „Reprezentantul Preturii a contactat telefonic pe fiecare în parte şi din 7 persoane care erau scrise acolo, 2 sau 3 erau decedate, dar mai mult de jumătate erau vii”

La secţia de votare nr. 110 care se afla in incinta grădiniţei nr. 210 din capitală Galina Roşca, preşedinta biroului de votare, ne-a dat asigurări că mâine listele vor fi afişate: „Astăzi noi am primit de la Pretură toate actele. Trebuie în primul rând să verificăm listele. Ne ducem şi afişăm anunţurile unde-i biroul electoral, când lucrează, de la ce oră, ca persoanele să poată în fiecare zi să verifice dacă sunt sau nu în listă”

Pentru că personalul de la birourile de votare demarează mai greu, primăria capitalei a pus la dispoziţia publicului un sistem de verificare on-line a listelor de alegători. Adresa paginii web dar şi numerele de telefoane la care pot fi obţinute informaţii referitoare la acest sistem sunt indicate pe afişe electorale lipite pe panourile publicitare în staţiile transportului public ori pe geamurile troleibuzelor şi autobuzelor.

Angela Caraman, coordonatoarea proiectului spune că de la lansarea serviciului peste 2000 de alegători au solicitat modificarea listelor, iar fiecare al 10-lea a semnalat cazuri când persoane străine erau înregistrate în apartamentul lor: „Este interesant faptul că atunci când se verifică informaţia cu datele Ministerului, în unele cazuri se confirmă faptul că cetăţenii au viză în apartament, pe când proprietarul spune că nu ar trebui să fie în acel apartament”

După ce s-au convins că interesul alegătorilor nu scade, iniţiatorii proiectului au decis să prelunteagescă termenul de examinare a solictărilor până pe 24 iulie.
XS
SM
MD
LG