Linkuri accesibilitate

„Sperăm că toţi cei ce vor să traiască şi să muncească liber să vina la vot”


La Leova
La Leova

Interviu cu Gheorghe Focșa, primar la Leova

Pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, cetăţenii au posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale pana la 24 iulie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de alegeri. Modificările în lista electorală se efectuează în baza actelor de identitate sau certificatelor oficiale.
Primarul orasului Leova, Gheorghe Focsa, spune ca administratia locală a facut tot ce-i stă in puteri ca aceste liste cu alegatori sa fie intocmite corect.

Gheorghe Focșa
: La noi la Leova, listele electorale au fost actualizate la maximum. Dar totuşi este o problemă în baza de date, persoane care nu sint scoase de la evidenta si care au viza de reşedintă şi sînt plecate în afara republicii sau sint cetăţeni ai altor state. Adică sînt plecaţi cu traiul din republica Moldova dar sint incă în baza de date a ministerului informatiei si dezvoltarii, înscrişi incă cu viza de resedinta in Republica Moldova. Cu părere de rău am găsit familii concrete unde sint plecaţi peste hotare şi au fost altii care au votat in locul lor. Sperăm să ne reuseasca cu toti membri comisiilor de circumscriptie, cu toţi care sint implicaţi in procesul electoral sa fim corecti si sint cinstiti faţă de corectitudinea scrutinului electoral din 29 iulie.

Europa Liberă: Prezenţă va fi la urna de vot ? Acum s-a redus pragul la care se recunoaşte validitatea alegerilor, de la 50 plus 1 la o treime din votanti... Ciţi au participat data trecută la alegeri in orasul Leova?

Gheorghe Focșa: 62 de procente, dar nu e o problemă asta, (ca a fost micşorată cota de participare) ci faptul că este o zi de lucru, miercuri şi asta este incomod, o mare piedica pentru alegator. Exista şi o parte din populatie indiferenta ca nu-mi trebuie nimic, că nimeni nu hotărăşte nimic..., o altă parte conştientizează şi vor sa iasă la alegeri şi sperăm că toţi cei ce vor să traiască şi să muncească liber să vina la vot şi să fie cat mai multi. Sa fie ei stapini la dînşii acasă,

Europa Liberă: Viitorul parlament, ce ar trebui să facă?

Gheorghe Focșa: Sa fie spus clar oamenilor că ei sînt liberi şi pot să vorbească şi să activeze liber. Ca au libertate în activitatile lor economice. Mulţi cred că se vor deschide afaceri ceea ce acum, cu părere de rău, este o stare de neîncredere. Mulţi şi-au oprit activităţile în intreprinderi care acum 3 - 4 ani progresau. Cu părere de rău, sintem blocaţi. Hotarele economice sunt blocate, în principiu nu este clar care este sistemul de export si regulile de joc. Am ajuns să importăm in Moldova produse agricole, pe care ar fi trebuit sa le exportam ... Sintem blocaţi cu vinurile, se promite că o să fie mai bine, dar vine roada din 2009 şi nu se ştie ce o sa fie şi unde o sa fie pusă căci fabricile sint supraîncărcate cu produse de vinificatie.

Europa Liberă: In aceste zile, discutînd cu mai multi colegi de-ai Dumneavoastră, primari din alte oraşe, mare mi-a fost mirarea să aud că numarul oamenilor indecişi să participe la aceste alegeri din 29 iulie, numărul mare ar fi pe motiv că lumea mai trăieşte cu frică... De ce le-ar fi teamă oamenilor ?

Gheorghe Focșa: Facem adunări cu alegătorii şi mulţi dintre ei nu vor să vină la întruniri ca să nu fie vazuţi de un anumit partid, că sint speriaţi că daca o să fie vazuti la adunare vor avea de patimit, şi nu mai spunem că daca o să voteze. Populaţia este speriată că vin democratii şi că o să ne unească cu Romania şi a fost găsit aşa un virus, incat frica au bagat-o bine in cetatean.

Europa Liberă: Această idee de unire a Republicii Moldova cu Romania cine o lansează şi de ce ea este o sperietoare pentru cetăţean, pentru alegător ?

Gheorghe Focșa: Ştiti, se folosesc de nişte bătrini. E un truc politic. Folosesc aceleaşi trucuri ca sa îşi atinga nişte scopuri. Mai sint oameni care se tem şi oamenii le promit că o să-i voteze dar (eu cred) că n-o să-i voteze pe aştia care umblă cu speriatul. Oamenii sper că au înţeles că libertatea le va fi data de acele partide care sint cu adevarat democrate şi care ar putea să faca democraţie in stat...

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG