Linkuri accesibilitate

Proces complicat de numiri în posturi în administrația Obama


Barack Obama
Barack Obama

Programele de ajutoare internaționale în așteptare

Ritmul numirilor in administratia Barack Obama este mai bun decit in cazuri anterioare, dar totusi creaza frustrare in anumite zone, una fiind cea a ajutorului international. Care sint cauzele?

Barack Obama l-a numit pe administratorul programului Peace Corps – care, de la presedintia Kennedy incoace trimite americani de toate virstele, in strainatate, pentru a da o mina de ajutor acolo unde e nevoie. Aaron Williams, o persoana cu o indelungata cariera in ajutorul international va conduce agentia respectiva. El este creditat cu conceperea si implementarea unor programe de ajutoare in Africa, America Latina , Orientul Mijlociu si Asia . Williams a fost administrator principal in cadrul Agentiei Americane de Dezvoltare Internationala, atingind echivalentul unui rang de ministru, in cadrul serviciului diplomatic american.

Dar in timp ce aceasta pozitie va fi dupa confirmarea in Senat, ocupata, nu acelasi lucru se poate spune despre Agentia Americana de Dezvoltare Internationala, care inca nu are un lider. Situatia o nemultumeste pe secretarul de stat, Hillary Clinton care si-a facut cunoscuta public frustrarea. Clinton a spus—la o intilnire cu salariatii agentiei-- ca verificarile candidatilor la Casa Alba dureaza prea mult si sint prea birocratice, ceea ce face ca numiri in pozitii importante sa nu fie facute la timp. Sefa diplomatiei americane a adaugat ca persoane calificate au refuzat numirea din cauza ca nu au dorit sa se supuna investigatiilor interne cu privire la situatia lor financiara si personala. Clinton a caracterizat procesul respectiv drept “un cosmar”, “frustrant dincolo de ceea ce cuvintele pot sa descrie”, “ridicol”.

Casa Alba a respins saptamina trecuta, cererea lui Hillary Clinton de a anunta numirea in post a profesorului Paul Farmer, de la Universitatea Harvard, cunoscut pentru activitatile sale umanitare in Haiti, precizind ca procesul de verificare nu e inca finalizat. Casa Alba nu a reactionat public la declaratiile secretarului de stat. Departamentul de Stat a pus insa declaratia in context, reducindu-i asprimea initiala si precizind ca Hillary Clinton intelege cit de importante sint verificarile adecvate si respecta eforturile celor implicati in proces, considerind in acelasi timp ca ajutorul international, in aceasta perioada cruciala are nevoie de un lider. Intre exemplele oferite initial de Clinton, ea a spus ca, in unele cazuri, persoanele verificate sint nevoite sa angajeze avocati si contabili, pentru a face fata procesului si ca li se cere intre altele sa numeasca fiecare cetatean strain, pe care-l cunosc. Ceea ce in cazul unui diplomat poate lua citiva ani … “Oameni de foarte buna calitate pur si simplu nu vor sa se supuna procesului” – a spus secretarul de stat.
XS
SM
MD
LG