Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ahmadinedjad şi arta dezinformării


La inceputul lunii iulie a avut loc la Dresda un proces împtriva unui tînăr, care a insultat-o pe o femeie din Egipt. Aflat pe un teren de joacă pentru copii, acuzatul a înjurat femeia şi a întrebuinţat invective rasiste. În timpul recursului care s-a judecat la Dresda, acuzatul a scos un cuţit şi a ucis-o pe tînăra femeie în vîrstă de 31 de ani, care era şi însărcinată.

Incidentul a fost condamnat de mass-media germană, iar cetăţenii oraşului au participat sîmbătă la un marş doliu..

În aceeaşi zi s-a strîns un grup de demonstranţi în faţa ambasadei germane din Teheran care a scandat lozinci de genul „Moarte Germaniei“.

Pentru preşedintele Iranului, Ahmadinedjad, incidentul a fost un bun prilej de a-şi articula din nou resentimentele antioccidentale şi de a instiga populaţia, în numele religiei musulmane, contra vestului ipocrit şi decadent. Incidentul tragic din Dresda fusese astfel transformat de către Ahmadinedjad într-o acţiune premeditată, pusă la cale de forţe oculte. Preşedintele islamist nu a ezitat nici de data aceasta să sugereze cine ar putea fi aceste forţe ascunse, ostile lumii islamice, în general, şi Iranului, în special.

"Judecătorii, juriul şi guvernul german sunt criminali“, spunea preşedintele, „ei sunt responsabili“ pentru ceea ce s-a întîmplat şi pentru asta „ei trebuie traşi la răspundere“. Ahmadinedjad a anunţat că va cere Consiliului de Securitate ONU să sancţioneze Germania. "Popoarele nu vor uita atît de uşor această faptă. Noi sîntem prezenţi, ca şi celelalte ţări, şi noi vom urmări acest caz pînă cînd nu se va face dreptate..“

După această filipică Ahmadinedjad a trecut la subiectul său preferat, pe care încearcă să-l abordeze ori de cîte ori se iveşte ocazia.

„Germania“, a continuat el, „se comportă ca un stăpîni de sclavi şi sprijină de 60 de ani interesele sioniştilor.“

Nu e greu de ghicit împotriva cui s-au îndreptat şi de data aceasta săgeţile preşedintelui care, după demonstraţiile de protest în urma alegerilor fraudate, trebuie să-şi refacă imaginia de justiţiar islamist, apelînd la retorica belicoasă prin care s-a impus ca negaţionist, ca musulman habotnic şi ca adversar declarat al aşa zisei decadenţe occidentale. Atunci cînd acest maestru al dezinformării critică vestul că ar folosi standarde duble în domeniul respectării drepturilor omului, mai sunt unii care îl şi cred. Cu siguranţă însă nu şi cei care de cîteva săptămini se află în detenţie doar pentru că s-au săturat de regimul islamist de la Teheran.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG