Linkuri accesibilitate

Ministerul Învăţămîntului retrage acreditarea "universităţii" Spiru Haret


Aurelian Bondrea
Aurelian Bondrea
Pina acum, ministerului invatamintului de la Bucuresti nu i s-a parut nimic suspect. Scandalul a început totusi cînd ministrul edicaţiei, Ecaterina Andronescu s-a mirat public că trebuie să semneze aproape 60 de mii de diplome de absolvire de la Universitatea Spiru Haret. patronul Universitatii, Aurelian Bondrea şi a asigurat afacerea invitînd să predea pe bani buni, politicieni romani de prim rang. Fostul premier Adrian Năstase a fost, de pildă, unul dintre profesorii acestei universităţi.

Dar patronul Bondrea ştie să negocieze cu oamenii puterii şi are experienţă în domeniu, pentru că, în perioada dictaturii a fost activist de partid şi sef de cadre la Ministerul Invaţămîntului. Practic, Univesitatea Spiru Haret, cu sediul central la Bucuresti, dar cu filiale în toată ţara, funcţionează, de ani buni, ca o fabrică de diplome. Studentii plătesc taxe, merg sau nu merg la cursuri, trec examenele cu o pregatire minima, iar in 4 ani devin licenţiaţi. Taxa medie pe student este de 500 de euro, iar Universitatea incasează anual 150 de milioane de euro numai din taxe. In timp ce normele naţionale şi practicile europene prevăd obligativitatea unui raport de maximum 30 de studenţi pentru un cadru didactic, in cazul Universităţii Spiru Haret acest raport este de 4,5 ori mai mare.

Universitatea Spiru Haret a fost scoasa deocamdată in afara cadrului universitar legal, iar secretarul de stat Oana Badea de la Ministerul Invatamintului a declarat ca trebuie pus lacăt fabricilor de diplome, explicînd că în Romania există anomalii în sistemul universitar, care au făcut sa existe diplome, fără competenţe in spate. Oficialii de la minister socotesc că astfel de universităţi pot vinde in continuare diplome, dar nu sub auspicii oficiale, ci numindu-se pe faţă SRL-uri.

Rectorul Universităţii Babes Bolyai de la Cluj, Andrei Marga, a încurajat astazi măsura ministerului Invăţămîntului, acuzînd în acelaşi timp slaba pregatire a instituţiilor private. O ţara cu 20 de milioane de locuitori nu poate şi nu va putea susţine adecvat peste 90 de universităţi, cîte sint astazi recunoscute in Romania, spune rectorul clujan, precizind că există în acest mediu o corupţie endemică.
XS
SM
MD
LG