Linkuri accesibilitate

Platforma partidului "Alianţa Verde": "Un om curat într-un mediu sănătos"


Vladimir Braga
Vladimir Braga

Interviu cu liderul partidului ecologist din Moldova Vladimir Braga

Europa Liberă: Care sunt priorităţile Partidului ecologist „Alianţa Verde”?

Vladimir Braga: Sloganul Partidului nostru este “Un om curat într-o ţară prosperă”. Bineînţeles că de slogan sunt legate şi cele trei obiective. Am dori ca sănătatea omului sa fie prioritară - este primul ecologism, lăsat de Dumnezeu pe pământ.Şi sănătatea omului nu ca fenomen de lecuire. Omul trebuie să trăiască într-un mediu sănătos, într-o ţară unde mediului i se acordă atenţie. Un al doilea mesaj ar fi problemele ce ţin de îmbunătăţirea acestui mediu. Este vorba de sădirea de păduri, curăţirea mediului ambiant, a apei, a aerului, a solului. Cred că aici sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ţara noastră. Şi al treilea obiectiv cred că este Pacea Civică şi politică în ţara noastră. Ceea ce se întâmplă după 7 aprilie - agresivitatea care nu a fost în R.Moldova de mult - cred că ar trebui să o mai diluăm, să o mai liniştim şi astfel încât oamenii să se determine de pe poziţii de platforme, dar nu de pe poziţii de agresivitate şi de cine mai mulţi bani are în ţara asta.

Europa Liberă: Cum vă propuneţi să realizaţi aceste obiective?

Vladimir Braga: Ecologismul este afectat cel mai puţin în economie. Nu este secret că goana după supravenituri întodeauna dăunează mediul ambiant, în special în industrie şi agricultură, ceea ce noi avem în R.Moldova. Cum să le soluţionăm? În primul rând cred că avem nevoie de programe pentru îmbunătăţire. Şi în acest context cred că şi legislaţia R. Moldova ar trebuie să fie mai dură iar cei care lucrează în detrimentul acestor noţiuni să fie pedepsiţi. O altă poziţie ar fi educaţia copiilor încă din şcoală. Totul ce ţine de sănătatea noastră, de ecologia noastră este pe prim plan şi după aceea economia şi celelalte probleme sociale

Europa Liberă: În cazul în care ajungeţi în Parlament, cu cine sunteţi gata să formaţi o coaliţie?

Vladimir Braga: Da, o intrebare foarte bună. Cu cei cărora poporul nostru le va acorda votul de încredere. Partidul verde european este un partid de centru-stânga. Cei care vor avea aceleaşi priorităţi, cu acei şi vom activa în cadrul Parlamentului. Dar bineînţeles că trebuie să colaborăm cu toţi pentru că multitudinea de viziuni care există în societate, trebuie auzită şi pusă în aplicare, astfel încât toată lumea să fie mulţumită.

Europa Liberă: Cine ar trebui să stabilească adevărul despre ce s-a întâmplat la 5 aprilie şi după?

Vladimir Braga: Eu aş diviza această problemă în două părţi – cea juridică, care trebuie stabilită de cei care au acest drept. Este vorba de jurisprudenţă. Filmele despre ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie care sunt rulate în societate, nu cred că fac bine R. Moldova. Şi în acest context – stabilirea vinovatului, cred că pune o pată rea asupra politicienilor. Cele patru formaţiuni politice, alese de electorat în campania precedentă, cred că vor fi penalizate pentru ceea ce s-a întâmplat la 6 şi 7 aprilie. Vrajba care este acum în campania electorală, nu poate să ducă la bine.
XS
SM
MD
LG