Linkuri accesibilitate

Relaţiile moldo-americane vor depinde de modul de desfăşurare a alegerilor


Vlad Spanu
Vlad Spanu

Vlad Spanu (Fundaţia Moldova, Washington) despre declaraţia preşedintelui Comisiei Helsinki a Congresului Benjamin Cardin

Declaraţia senatorului american Benjamin Cardin transmite semnale foarte clare că relaţiile viitoare ale Statelor Unite cu Republica Moldova depind de evenimentele din Moldova din următoarele săptămâni”, spune preşedintele fundaţiei Moldova din Statele Unite, fost diplomat moldovean, Vlad Spânu:

„Este foarte importantă şi pentru cetăţeanul de rând şi pentru oamenii politici şi pentru cei care sunt la guvernare. Mesajul principal este că relaţiile viitoare ale Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii depind foarte mult de felul în care în RM se vor respecta principiile democratice, cum se va crea în Moldova un nou Guvern, cum se vor petrece alegerile şi cum se vor respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Astea sunt principiile pe care se bazează SUA în relaţiile cu alte ţări şi deci este foarte important ca să nu se mai repete încălcările care au fost pe 5 aprilie sau pe 7 aprilie sau cele care au urmat”.

În opinia fostului diplomat Vlad Spânu, declaraţia preşedintelui Comisiei Helsinki a Congresului american - comisie care se ocupă de monitorizarea problemelor de securitate, democraţie, drepturile omului – arată clar că Congresul urmăreşte cu atenţie şi cunoaşte ce s-a întâmplat după alegeri în Moldova: „Congresul urmăreşte în continuare cum se vor desfăşura alegerile. Şi transmite direct guvernului Moldovei un mesaj în care spune că ar dori să vadă ca Guvernul să permită acces liber la mass-media publică, care este una din problemele cheie ale Moldovei, pentru că doar guvernarea are acces la instituţiile mass-media publice”.

Declaraţia senatorului american Benjamin Cardin, care este şi preşedinte al Comisiei pentru securitate şi cooperare, supranumită Comisia Helsinki, a Congresului Statelor Unite a fost făcută la 10 iulie. Autorităţile Moldovei nu au reacţionat deocamdată la ea. După 29 iulie, în Congresul american urmează să aibă loc audieri referitoare la desfăşurarea alegerilor în Moldova.
XS
SM
MD
LG