Linkuri accesibilitate

„Ca să scape de sărăcie lumea pleacă peste hotare...”


Reportaj la Rezina

Mai toate partidele inscrise in cursa electorala promit sa lupte cu saracia. Alegatorii spun ca nici o forta politica pana in prezent nu a incercat cu adevarat sa se implice in solutionarea problemelor sociale. Valeria Vitu a incercat sa afle la Rezina cum lupta simplul cetatean cu acest fenomen, saracia.

Pe o bancă, în faţa spitalului raional din Rezina, am întâlnit-o pe bătrâna Elena Borzin. Ea îmi spune că oamenii ar putea ieşi din sărăcie dacă nu ar fi corupţia atît de mare şi nu s-ar fura atît de mult. „Am o pensie de 769 de lei. Îmi plătesc comodităţile, apoi ce îmi rămâne împart la câte zile sunt în lună şi văd căt îmi iese pentru hrană – 7 lei sau 5 lei pe zi. De aceşti bani îmi iau în primul rând pâine şi apoi borş şi macaroane. La carne nu mă pot gândi”.

Elena Borzin
Pentru a-şi scoate familia din sărăcie, a mers în Israel. La întoarcere – a pierdut tot ce a mai avut, îmi spune Veaceslav Ursalovschi. „Eu nu am obţinut nimic. Am fost nevoit să merg la lucru în Israel şi aici, acasă am rămas fără familie. Asta nu doar eu, dar mai sunt mulţi oameni. Nu-mi ajungeau bani. Dacă omul are bani, el îşi permite să cumpere mâncare, haine, să ia pe cineva la lucru. Dar noi suntem nevoiţi să părăsim ţara asta. Asta ce este ieşire din situaţie? Nu intra nimeni în situaţia în care se află fiecare cetăţean”.

Aflu că şi în satul Solonceni, raionul Rezina tot mulţi oameni pleacă peste hotare pentru că nu au cu ce trăi. Elena este mamă a doi copii. Soţul ei a revenit recent de la Moscova pentru că şi-a pierdut slujba. Acasă, nu au unde lucra: „Înainte era grădina în sat şi mergea lumea şi lucra. Dar acum nici grădina nu mai este. Este foarte greu. Ca să scape de sărăcie, lumea pleacă peste hotare, care în Italia, care la Moscova, care şi cum. La noi în sat lucrează doar grădiniţa, şcoala şi Primăria. Nu avem posibilitate să facem ceva acasă. Nu avem bani”.
Elena







Gheorghe Crăciun
Pe Gheorghe Crăciun, de 72 de ani, l-am întâlnit în timp ce mergea la deal să mai aducă nutreţ la capre. Când l-am întrebat ce înseamnă sărăcia şi dacă ar avea o definiţie pentru aceasta, moşul mi-a spus: „Pensia vedeţi cum este. Acum ai luat-o, mergi cu 800 de ruble prin bazar şi când ai ieşit nu ai nimic. Iaca sunt la pensie dar nu stau pe loc. Cum mă trezesc dimineaţă, merg la deal să adun la capre pentru iarnă”.

Localnicii de la Rezina îşi pun mari speranţe că poate viaţa lor va fi mai bună, după 29 iulie. Afişele electorale, amplasate mai tot centrul orăşelului, îi tot îndeamnă pe alegători să meargă să-şi dea votul dacă vor o schimbare.
XS
SM
MD
LG