Linkuri accesibilitate

“Securitatea demografică” în ţara gastarbeiterilor


Proiect de strategie elaborat de Ministerul Economiei

Iată o ştire recentă care se vrea o bombă. Zice-se că în Moldova va fi implementată, timp de 15 ani, o strategie naţională în domeniul securităţii demografice. Proiectul strategiei, elaborat în prezent de Ministerul Economiei, prevede majorarea cuantumului indemnizaţiilor pentru naşterea şi îngrijirea copiilor, oferirea creditelor pentru familiile tinere, măsuri privind asigurarea cu locuinţe etc.

Am citit ştirea asta cu gustul amar al decepţiei şi neîncrederii. Faptul că o asemenea strategie apare în ceasul al doisprezecelea, după două decenii de degringoladă, decenii în care guvernanţilor nu prea le-a păsat de demografie, după ani de zile în care gastarbeiterii moldoveni s-au răspîndit în toată Europa, mă face să fiu rezervat şi sceptic. Mi-e greu să cred că guvernanţii, care au ignorat constant factorul demografic, acum sînt pătrunşi de dorinţa de a-i aduce acasă pe gastarbeiteri, de a ajuta familiile tinere. După atîţia ani de haos generalizat, ai toate motivele să crezi că această strategie tardivă e o simplă formalitate, o reverenţă făcută în faţa organizaţiilor internaţionale.

Şi chiar dacă nu ar fi aşa, şi chiar dacă guvernanţii şi cinovnicii doresc acum sincer să facă ceva nu numai pentru statalitate, ci şi pentru oameni, o precizare e necesară. Orice ar face ei de acum încolo, vor rămîne lucruri irecuperabile. Vor rămîne familiile destrămate, care nu au simţit deloc sprijinul statului atunci cînd erau tinere. De altfel, în 1998, cînd aveam o familie tînără şi mi s-a născut fiul, am renunţat să iau indemnizaţia pentru naşterea copilului. Era ridicol de mică, adică aproape inutilă, şi pe deasupra, pentru a o primi, trebuia să alerg după o puzderie de hîrtii doveditoare, deoarece soţia mea nu avea încă un loc de muncă şi nici viză de reşedinţă în oraş.

Fireşte, ne vom bucura dacă lucrurile se vor urni. Dar nici haosul demografic din ultimii 20 de ani nu trebuie uitat. Iar faptul că strategia cu pricina e preconizată să fie implementată timp de 15 ani ar putea să însemne că şi alte familii tinere, necesitoase, vor îmbătrîni înainte să simtă sprijinul temeinic al statului…
XS
SM
MD
LG