Linkuri accesibilitate

Lansarea oficială a monitorizării CSI a alegerilor din Moldova


Vladimir Garkun (CSI)
Vladimir Garkun (CSI)

Vor semnala observatorii CSI faptul că opoziţia nu are acces la televiziunea publică? La scrutinul din 5 aprilie, nu au facut-o.

Pentru alegerile parlamentare din 29 iulie, Comitetul Executiv al statelor CSI a decis să păstreze acelaşi numărul de observatori – o echipă de aproape 70 de membri, chiar dacă scrutinul din aprilie a fost văzut în mod diferit de observatori locali şi internaţionali. Nota dată de reprezentanţii CSI la alegerile trecute a fost una pozitivă, prin urmare, conchide Vladimir Garkun, prim-vicepreşedintele Comitetului, nu e nevoie de mobilizarea de echipe adăugătoare: „Nu este de competenţa misiunii să aprecieze care este comportamentul concurenţilor electorali. Pentru noi este important ca procesul electoral să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Observatorii CSI sunt de părere că în campania electorală precedentă a fost respectat principiul pluralismului politic. L-am întrebat pe Vladimir Garkun care-i poziţia Comitetului Executiv al statelor CSI faţă de acuzaţiile opoziţiei, precum că la scrutinul trecut listele electorale au fost falsificate. Iată răspunsul său: „Potrivit informaţiei pe care o deţinem, astfel de plîngeri nu au fost înregistrate, prin urmare nu avem argumente să comentăm o zvonurile lanstate de cineva”

Victor Chirilă
Analistul politic Victor Chirilă de la Asociaţia pentru Politică Externă are rezerve faţă de rapoartele Misiunii de observatori ai CSI, pentru că, spune el, aceasta nu este decât o porta-voce a Federaţiei Ruse: „Care este autoritatea acestor observatori care de cele mai dese ori vin din ţari care nu tocmai dau dovadă de respectarea standartelor democratice. Sunt state în care domină un regim autoritar mai puţin sau mai mult pronunţat. De aceea nu cred că au destulă autoritate morală să ne judece standartele noastre democratice”

Dacă ar fi preocupată de întocmirea unei analize corecte a alegerilor parlmentare repetate, opinează Chirilă, delegaţii CSI ar fi trebuit să recunoască că de fapt, scrutinul este deja fraudat: „Pentru că opoziţia nu are acces echidistant, fără piedici la Televiziunea Publică, presa este dominată de comunişti. Există o propagandă la toate canalele de televiziune împotriva partidelor de opoziţie. În cazul acesta despre ce alegeri libere şi corecte putem vorbi? Delegaţia CSI niciodată nu va recunoaşte aceste lucruri, pentru că Federaţia Rusă nu recunoaşte la rândul ei aceste realităţi”.

La părerea lui Victor Chirilă scopul Comitetului Executiv al statelor CSI este de a contrabalansa eventualele acuzaţii aduse partidului de guvernământ, de către observatorii europeni privind desfşurarea campaniei electorale.

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a acreditat 68 de observatori internaţionali şi 380 observatori naţionali. Ceea ce ar însemna câte un observator la 4 secţii de votare. Demersurile privind acreditarea observatorilor pentru alegerile repetate mai pot fi depuse pînă pe 24 iulie.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG