Linkuri accesibilitate

„Lumea așteaptă o schimbare în bine, o conciliere...”


Interviu cu primarul Alexandru Ambros de la Ungheni

De la secretarul CEC, Iurie Ciocan, am aflat că deja au fost întocmite noi liste de alegători, după ce listele electorale din 5 aprilie au trezit suspiciunea opoziţiei că ar fi fost trucate. De aceasta data s-a luat în calcul şi listele anterioare şi informatia din registrul populatiei şi cetăţenii care au votat pe liste adăugătoare.
Alexandru Ambros, primarul orasului Ungheni spune ca responsabilitatea e mai mare pentru intocmirea corecta a acestor liste dar nu e sigur ca fraude vor fi mai putine
.

Alexandru Ambros: Listele au fost confirmate inca o data la domiciliu, s-a verificat lista de baza si lista adaugatoare. Unele persoane care intr-adevar nu au fost incluse în lista de baza, au fost incluse din lista aceasta suplimentară. S-au depistat foarte multe cazuri atunci cind persoanele de pe listele adaugătoare erau prezente şi in lista de bază. La 5 aprilie am avut o lista primita, hai să zicem asa, îngroşată. Este un lucru enorm sa intocmesti corect acesste liste cu alegatori, mai ales acum cînd societatea este polarizată. O parte din oameni, chiar nu deschid uşa apartamentului..

Europa Liberă: Bine, dar este şi în interesul cetăţeanului să ştie dacă el este inclus pe lista de bază, daca va avea posibilitatea să voteze pe 29 iulie..

Alexandru Ambros
: Intr-adevăr este în interesul lui, în cazul în care alegatorul are acest simţ al răspunderii civice. Sa simtă că votul lui contează. Că este o posibilitate ca el să se exprime. In cazul în care cetăţeanul nu simte lucrul asta, el gîndeşte altfel şi atunci este mult mai complicat.

EL: In scrutinul din 5 aprilie cati locuitori ai orasului Ungheni au participat la vot?

Alexandru Ambros: 23 de mii, incluşi în liste şi acum, din listele deja perfectate sînt în jur de 26 de mii. 20-25 la suta din votanti sînt plecaţi peste hotare...

EL: Credeţi că la 29 iulie prezenţa va fi mai mare decît cea pe care ati avut-o în 5 aprilie?

Alexandru Ambros: Eu sînt mult mai sceptic. De obicei la alegerile repetate vin oamenii într-un numar mai mic şi de aceea cred că numarul de alegători nu va fi mai mare. Si nu uitati ca perioada desfăşurării alegerilor este în toiul verii, cînd o bună parte din populaţie merge în concediu de odihnă.

EL: Domnule Ambros, dar numarul indecişilor e mare la Ungheni?

Alexandru Ambros: Desigur, este mare.

EL: Domnule primar, ce actiuni asteapta lumea din Ungheni de la viitorul parlament ?

Alexandru Ambros: Lumea aşteaptă o schimbare. Si schimbarea aceasta trebuie să fie în bine. Trebuie să fie o reconciliere. Ceea ce se întîmplă acum din partea partidelor, împărţirea electoratului în două tabere, pe dreapta şi pe stînga, nu este un lucru bun. Pe lingă două păreri, trebuie să fie şi a treia şi are dreptul la existenţă. Deviza cine nu este cu noi este împotriva noastră nu este cea mai bună lozincă. Asta este părerea mea. Cei care vor reuşi sa facă lucrul acesta şi vor putea include în procesul de luare a deciziilor mai mult decit, să zicem, două păreri, cred că aceia vor avea soluţia corectă. Ceea ce zice o persoana şi ceea ce face ea pînă la urmă în cabina de vot, sînt şi aici lucruri diferite.

EL: Domnule primar, multi dintre colegii Dumneavoastra cu care a discutat radio Europa Libera deplîng relaţia dintre puterea locală şi cea centrală, cum vedeţi Dumneavoastră această colaborare, ca să fie una eficientă, pe potriva aşteptărilor cetăţenilor, alegătorilor?

Alexandru Ambros: Noi ne-am dori o colaborare mai bună. Bună a fost conlucrarea între puterea centrală şi cea locală în perioadele de criza. Mi-aş dori conlucrarea noastră să fie ca şi cum ar fi o criză permanentă, aşa.

EL: Dar se zice că Moldova niciodată n-a ieşit din criză.

Alexandru Ambros: Intr-adevar, asa este.

EL: Oraşul Ungheni este chiar în preajma hotarului Uniunii Europene. Suflul european se simte in urbe ?

Alexandru Ambros: Sigur că sînt foarte multe acţiuni care ar putea fi întreprinse de conducerea ţării, cuma ar fi semnarea conventiei privind micul trafic de frontieră de-a lungul rîului Prut. Considerăm că lucru acesta ar impulsiona dezvoltarea unui mic business al oamenilor simpli, care au atat de mult a patimi chiar si dupa aplicarea regimului de viza pentru cetatenii Romaniei care veneau si cumparau marfa moldovenilor.
XS
SM
MD
LG