Linkuri accesibilitate

Din "Dsida Jenő" în "Pablo Diego José Francisco de Paula ...Picasso Lopez"


Revista presei maghiare din România

Un nou conflict între maghiari şi romi într-o comună harghiteană. La nici o lună după incidentele violente din comuna Sânmartin, sătenii dintr-o localitate vecină incendiază o şură a romilor. Iar preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, citat de Új Magyar Szó, aproape că le dă dreptate. El consideră că de vină pentru producerea unor astfel de incidente sunt forţele de ordine şi justiţia, care nu-şi fac treaba, nu împiedică, respectiv nu pedepsesc ilegalităţile, furturile comise de romi. În asemenea condiţii nu-i de mirare că oamenii vor să-şi facă singuri dreptate – declară preşedintele Consiliul Judeţean Harghita.

Consilierul prezidenţial pe problemele minorităţilor naţionale, Eckstein Kovács Péter, citat tot de Új Magyar Szó, analizează problema din altă perspectivă. La baza conflictelor stă insecuritatea socială. Comunităţile de romi nu au acces la resurse – arată el. Şi mai adaugă: faptul că în Secuime se organizează tot soiul de tabere ale extremei drepte nu serveşte sub nici un chip cauza reconcilierii.

Despre prezenţa tot mai pronunţată a extremei drepte maghiare în Transilvania s-a discutat şi la universitatea de vară organizată de UDMR la Tuşnad. S-a discutat, dar fără a se ajunge la miezul problemei. Szabadság relatează: liberalii udemerişti Eckstein Kovács Péter şi Czika Tihamér au ridicat din nou problema organizării unor tabere de către organizaţii cu vederi extremiste. Una dintre acestea este sprijinită chiar de Consiliul Judeţean Harghita. Preşedintele CJ are o scuză perfectă: nu, organizaţia cu pricina nu este extremistă, doar tradiţionalistă. Iar tabăra respectivă are un program cu adevărat variat, se adresează unui public larg.

O nouă dispută legată de denumirea unei străzi la Cluj, comentată de Krónika. Consilierii clujeni au decis să schimbe denumirea străzii care purta numele poetului maghiar Dsida Jenő. Motivaţia ? Numele poetului maghiar deranja. Deranja pentru că seamănă izbitor de mult cu numele românesc al temutei maladii, SIDA. Acesta a fost argumentul dezbătut şi, în cele din urmă, acceptat de consilieri. De acum, strada respectivă va purta numele lui Picasso. Noile tăbliţe însă nu s-au montat încă. Şi nici nu va fi simplu – anticipează semnatarul articolului. Numele întreg al artistului: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso Lopez.

Parafrazându-l pe Hrabal: „Evanghelii strict supravegheate” – este titlul unui volum redactat de un fost pastor reformat despre alţi pastori reformaţi şi despre relaţiile Bisericii Reformate cu puterea comunistă şi principalul mijloc opresiv al acesteia, Securitatea. Este un volum care deconspiră numeroşi pastori informatori ai poliţiei politice. Este totodată un volum care-i dezvinovăţeşte pe pastori, publicând o directivă din anii ’80 a Internelor, prin care se solicită racolarea tuturor pastorilor reformaţi. Or foarte mulţi dintre ei au refuzat totuşi să colaboreze – se arată în prezentarea apărută în Népújság.
XS
SM
MD
LG