Linkuri accesibilitate

Legea pragului electoral


In multe tari, in special in cele care au adoptat un sistem electoral proportional, se impune un prag minim de voturi exprimate la scara nationala pentru a permite unei formatiuni politice sa intre in parlament. Ideea este de a se evita repetarea unei situatii cum a fost cea din Polonia, de la inceputul anilor 1990, cand in urma primelor alegeri au intrat in parlament mai multe zeci de partide, din care majoritatea au disparut ulterior, dar a caror prezenta in parlament a facut imposibila, in primii ani, o functionare corecta a forului legislativ. De aceea au fost introduse in legile electorale praguri de procente din totalul la nivel national, fara de care un partid nu poate intra in parlament. Acest prag variaza in general intre 2 si 7 %. 2 % este pragul minim in Danemarca, 7% in tarile baltice. Un mare numar de tari au un prag minim de 5%, 5% fiind modelul care s-a extins peste tot, chiar si in afara Europei. 5% se aplica insa doar in cazul unor partide – sa le spunem - monocelulare. In cazul unor coalitii, atunci cand unele formatiuni politice se aliaza, formand un cartel in perspectiva alegerilor, pragul minim poate urca pana la 10% din totalul voturilor la scara nationala, asa cum e cazul in Estonia si in Ungaria.

Sigur, asemenea limitari la scara nationala pot pune serioase probleme in legatura cu reprezentativitea formatiunilor regionale. Pentru a lua exemplul cel mai flagrant, care este cel al Turciei, unde pragul electoral impus partidelor este foarte ridicat, fiind de 10% la scara nationala, asta inseamna ca un partid care obtine 50 % din totalul voturilor la scara locala, dar numai 9% la scara nationala, nu va avea niciun parlamentar. Asa se face ca in Turcia, in 2002, 45% din alegatori au votat degeaba, intrucat numai doua partide au putut intra in parlament, partide respinse asadar de 45 % din electorat.

In sfarsit, sa mai amintim ca unele tari au introdus un sistem de derogari de la legea pragului electoral, derogari prin care li se garanteaza automat minoritatilor nationale recunoscute cate un scaun de deputat in parlamentul national. Una din aceste tari este si Romania.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG