Linkuri accesibilitate

Prioritățile PSD: „să oprim extremismul şi fărădelegea, să instaurăm pacea şi să apărăm oamenii de criza economică”


Dumitru Braghis
Dumitru Braghis

Interviul cu Dumitru Braghis, liderul PSD

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre votul celor din străinătate că este totuşi o zi de miercuri? Vor putea veni să voteze?

Dumitru Braghiş: Noi în R. Moldova prea mult acordăm atenţia acestei chestiuni. Să nu uităm că în R. Moldova votează la alegerile preşedintelui aproape un milion şi jumătate în timp ce peste hotare mai puţin de 20 de mii. După cum vedeţi, cifrele sunt incomparabile şi ele nu pot influenţa. Problema că R. Moldova nu acordă condiţiile necesare ca toţi cetăţenii care lucrează peste hotare, să aibă posibilitatea să participe la alegeri, prin votarea electronică, prin scrisori recomandate şi multe lucruri care sunt acceptate în lume şi care pot fi folosite şi în cazul R. Moldova. Sunt mulţi oameni care ar fi gata să voteze doar că nu au posibilitatea să ajungă la secţiile de votare sau nu au actele necesare pentru a merge la aceste secţii de votare. Problema este că nu este acordat accesul cetăţeanului la vot, pe de o parte. Pe de altă parte, bineînţeles că mai este şi altă problemă. Costul acestor voturi pentru mulţi cetăţeni poate fi excesiv şi atunci ei nu vor fi capabili din motive economice, să participe la votare.Comisia Electorală Centrală, Ministerul de Externe nu propune căi, soluţii pentru a îmbunătăţi situaţia celor care se află peste hotare.

Europa Liberă: Ce măsuri a întreprins Partidul Social Democrat pentru a verifica veridicitatea listelor electorale, opoziţia susţinând că acestea au fost falsificate?

Dumitru Braghiş: Noi am şi prezentat probele respective dar ţinând cont că trăim în ţara în care trăim, Comisia Electorală Centrală a invocat faptul precum că aceste probe vor fi examinate de Curtea Constituţională, acesta a invocat faptul că partidul care nu a depăşit pragul de şase la sută, nu are dreptul să se adreseze la Curtea Constituţională şi în final toate aceste probe au rămas fără examinare la Comisia Electorală centrală. Noi am cerut să fie prezentate listele celor care au decedat, celor care sunt plecaţi peste hotare. Aceste date există astăzi în format electronic şi asta ar permite foarte operativ să demonstrăm cele ce s-au întâmplat. Noi am avut un exemplu când oameni decedaţi au votat la alegerile din 5 aprilie. Trăim în ţara în care trăim. S-au grăbit unii reprezentanţi să declare că alegerile au fost corecte şi nu au fost fraudate iar acum avem ceea ce avem.

Europa Liberă: Credeţi că se va repeta scenariul şi la 29 iulie?

Dumitru Braghiş: Sper că scenariul nu se va repeta. Sper că şi comunitatea internaţională va fi cu ochii pe Moldova şi va încerca să ne ajute să rezolvăm acele probleme care au avut loc în electorala precedentă. Noi am discutat cu mai mulţi reprezentanţi ai diferitor structuri internaţionale care monitorizează alegerile. Nu toate propunerile noastre au fost auzite şi înţelese dar sperăm totuşi că prin această acţiune, prin aceste discuţii, prin aceste propuneri vom îmbunătăţi situaţia electorală din R. Moldova.

Europa Liberă
: Care sunt primele trei priorităţi ale PSD, dacă veniţi la guvernare?

Dumitru Braghiş
: Considerăm că trebuie să oprim extremismul şi fărădelegea în R.Moldova, trebuie să instaurăm pacea şi făurirea şi trebuie să apărăm oamenii de criza economică care a lovit destul de dur R. Moldova.

Europa Liberă: Cum aveţi de gând le realizaţi?

Dumitru Braghiş: Programul anti-criză care a fost elaborat încă la sfârşitul anului trecut şi a fost propus Parlamentului spre examinare, conţine mai multe puncte. Programul este divizat în trei blocuri principiale – apărarea cetăţenilor, protejarea producătorilor autohtoni şi promovarea exporturilor şi cel de-al treilea bloc este sistemul bancar şi atragerea investiţiilor în R.Moldova pentru a depăşi criza economică. Iată acestea sunt câteva blocuri mari pe care le-au propus PSD şi care, cu regret, nu a fost acceptate de Parlament, invocându-se motivul că nu există criză iar acum auzim că deja şi Dodon şi Lupu vor să elaboreze asemenea programe... Noi am analizat cu mare atenţie programele propuse de alte ţări şi am găsit foarte multe lucruri comune care demonstrează destul de clar că programul nostru este viabil, problema este că nimeni nu a dorit să realizeze acest program. Iată unde este „buba” cea mare.

Europa Liberă
: De ce totuşi aţi ales să mergeţi pe o listă comună cu UCM-ul?

Dumitru Braghiş: Noi am avut şi mai înainte intenţia de a uni centrul social democrat din Moldova şi acum câteva săptămâni când era clar că vom avea alegeri anticipate, am anunţat încă o dată colegii, partenerii care doresc să formăm, în baza PSD, o listă comună a celor care susţin ideile social democrate. Este explicabil de ce PSD – pentru că a avut un rezultat fosrte bun la alegerile din 5 aprilie. Şi iată am ajuns că Uniunea Centristă din Moldova a acceptat acest lucru. Domnului Lupu se pare că Voronin şi Diacov i-au interzis să facă acest lucru pentru că toate discuţiile pe care le-am purtat demonstrau destul de clar că el nu este independent în aprobarea deciziilor respective. Noi am mers mai departe, ei au rămas cu Partidul Democrat.

Europa Liberă: Credeţi că treceţi pragul electoral?

Dumitru Braghiş: Aceste alegeri vor fi imprevizibile. O simplă declaraţie sau o simplă acţiune poate să răstoarne în general tot sistemul acesta fragil care este constituit de Partidul Comuniştilor, bazat pe înfricoşare, pe dezbinare, pe împărţirea societăţii între ai noştri şi ai lor, între patrioţi şi nepatrioţi. Noi avem unele lucruri care ne vorbesc despre faptul că, Partidul Social Democrat are şanse reale să ajungă în Parlament. Haideţi să nu uităm că o bună parte dintre cei care au votat PSD, din varii motive niciodată nu vor vota cu Partidul Comuniştilor sau cu partidele liberale.

Europa Liberă
: Cu cine veţi colabora, iniţia un dialog în Parlament. Acum mergeţi pe o listă comună cu UCM-ul.

Dumitru Braghiş: Consider că cele ce s-au întâmplat la 7 aprilie, atunci când vârful conducerii R.Moldova de fapt a folosit acţiunile paşnice pentru a a întreprinde acţiuni de destabilizare, inclusiv de distrugere a clădirilor a Preşedenţiei, a Parlamentului spune destul de clar că în viitorul Parlament cu aceşti conducători, cu această echipă nu poate fi discutat nimic fiindcă ei trebuie traşi la răspundere pentru acele lucruri care s-au întâmplat la 7 aprilie. Evident, Partidul Social Democrat va discuta cu partidele de orientare democratică.

Europa Liberă: Cine credeţi că trebuie să stabileasca adevărul despre alegerile din 5 aprilie dar şi ce a urmat după ?

Dumitru Braghiş: Bineînţeles că adevărul nu se va afla atât de uşor şi atât de repede mai ales dacă la guvernare vor rămâne comuniştii. Sunt foarte mulţi oameni care sunt gata să facă declaraţiile respective însă au frică pentru familii, pentru posturile pe care le ocupă. Şi atunci, atât timp cât vom avea o guvernare care ascunde acele lucruri care s-au produs la 7 aprilie, va fi foarte greu. O anchetă internaţională sau o anchetă a oamenilor independenţi de guvernare şi de opoziţie, ar fi mult mai veridică, ar fi mult mai acceptată de către cetăţeni, dar acum cunoaştem că acest lucru nu este acceptat de nimeni.
XS
SM
MD
LG