Linkuri accesibilitate

Au comuniștii soluții la problemele sociale și economice ale Moldovei ?


Igor Dodon
Igor Dodon

Interviu cu ministrul economiei Igor Dodon

Ce soluţii au comuniştii pentru problemele sociale şi economice ale Moldovei ? – vă invităm să ascultaţi acum un fragment din interviul realizat de colega noastră, Viorica Zaharia cu Igor Dodon, ministru al Economiei şi candidat pe lista Partidului comuniștilor.

Europa Liberă: Care vor fi primele măsuri anticriză pe care le va aplica Partidul Comuniştilor în cazul în care va rămâne la guvernare ?

Igor Dodon: Aceste măsuri trebuie divizate în două componente - acţiuni cu caracter social, pentru susţinerea populaţiei şi acţiuni pentru stimularea sectorului real al economiei. Dacă vorbim de măsurile cu caracter social bineînţeles că în primul rând este onorarea tuturor obligaţiunilor sociale ale statul vizavi de pensii şi salarii.

Europa Liberă
: Cum veţi finanţa aceste măsuri? Pe ce resurse mizaţi?

Igor Dodon: În primul rând pe resurse interne. Pentru agenţii economici am pregătit un set de măsuri, inclusiv de ordin fiscal. Avem programe separate pentru diferite sectoare. Pentru sectorul construcţiilor dorim să finanţăm din contrul statului sau să oferim garanţii de stat pentru construcţiile nefinalizate. Este extrem de important pentru că e vorba de volume de muncă în lanţ, deoarece companiile de construcţii asigură şi locuri de muncă dar şi funcţionarea companiilor de transport şi celor ce produc materiale de construcţie. Al doilea pilon este suţinerea producătorului autohton şi promovarea exportului, al treilea pilon – infrastructura, infrastructura drumurilor în primul rând, al patrulea – ne vom baza pe energetică. În energetică urmează să atragem investitori strategici. Cinci – dezvoltarea regională – vom pune accent pe parcuri industriale şi haburi regionale.

La politici economice în special vom modifica politica fiscală. Este necesar să venim cu unele stimulente suplimentare pentru agenţii economici, acei care plătesc salarii şi la această etapă în opinia noastră impozitele sociale sunt sporite. Cunoaşteţi probabil iniţiativa preşedintelui de minus 5 procente la impozitele sociale. Considerăm că e o iniţiativă destul de bună. Doi. Este vorba de impozite pe venit cota unică pentru persoanele fizice cu majorarea minimului ce nu va fi impozitat. Bineînţeles că vom modifica cadrul legislativ în ceea ce ţine de politica comercială. Este vorba de taxe vamale la importuri la unele produse cu excepţia materiei prime care se produc în R. Moldova.

Europa Liberă
: În cât timp ar urma aceste măsuri să dea rezultate?

Igor Dodon
: Dacă Parlamentul va fi funcţional în luna septembrie şi dacă în septembrie, cel târziu octombrie, guvernul următor vine în parlament cu bugetul cu politica fiscală pentru următorul an şi parvin primele semnale pentru bussines, deoarece agenţii economici la moment aşteaptă mai mult semnale, atunci primele semnale pozitive ar urma să fie în primăvara anului viitor.

Europa Liberă: Aţi spus că mizaţi pe resurse interne. Mizaţi pe sprijin extern şi dacă da – din Est sau din Vest?

Igor Dodon: Bineînţeles că noi nu vom fi împotriva oricărui sprijin nici din Vest nici din Est. Totul depinde în ce condiţii va fi acordat acest sprijin. Cunoaştem decizia Rusiei de a acorda un împruimut de 500 milioane de dolari pentru R. Moldova. De asemenea pentru septembrie este prognozată reluarea negocierilor cu FMI. Atunci când vorbim de suporturi nu este obligatoriu suport pentru buget. Sunt diferite programe fie pentru susţinerea bugetului fie pentru sectorul real al economei.

Europa Liberă: Dacă revenim la creditul acordat de Federaţia Rusă. Nu este foarte clar până acum în ce condiţii a fost el acordat şi cum va fi folosit.

Igor Dodon
: Condiţiile se negociază la această etapă. Din păcate sunt degrevat şi nu pot avea mai multe detalii de la colegii de la Ministerul Finanţelor. Ce pot spune cu siguranţă e că va fi pentru o perioadă nu mai mică de 10-15 ani, cu o perioadă de graţie. Vizavi de dobânzi am înţeles că se mai discută, dar sunt ferm convins că până la sfârşitul lunii iulie, cel târziu până în luna august toate aspectele legate de pregătirea pentru semnare a acordului de credit vor fi finalizate.

Europa Liberă: Putem înţelege că R. Moldova a cerut sprijin financiar Federaţiei Ruse după ce Fondul Monetar Internațional a anunţat că amână continuarea creditării R. Moldova până la stabilizarea situaţiei politice?

Igor Dodon: Discuţiile cu colegii din Federația Rusă se duc din luna martie aprilie. Mai mult ca atât, atunci când am negociat cu FMI şi eu am fost implicat nemijlocit, colegii de la Fond, atât Graham Justice, care e conducătorul Misiunii pentru Moldova, cât şi Johan Mathisen, reprezentantul FMI aici la Chişinău, au declarat că ei nu sunt împotrivă şi chiar salută negocierea unor împrumuturi pe bilaterală – cu Federaţia Rusă, cu Republica Populară Chineză sau cu alţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG