Linkuri accesibilitate

Emisiune de bucătărie sau dezbatere televizată responsabilă


Vitalie Dogaru
Vitalie Dogaru

Interviu cu Vitalie Dogaru pe marginea dezbaterilor electorale transmise de Moldova 1

Compania „Teleradio-Moldova” a difuzat aseară prima rundă de dezbateri electorale pentru alegerile din 29 iulie. Ordinea participarii primilor opt concurenti electorali a fost decisă, prin tragere la sorti, astfel încît în prima confruntare electorală televizată în direct s-au aflat faţă în faţă Partidul Liberal şi Partidul Naţional Liberal. A doua dezbatere, a avut loc între Partidul Popular Crestin Democrat şi Partidul Social Democrat, iar în cea de-a treia dezbatere s-au întâlnit Partidul Comunistilor şi Partidul Democrat.

Emisiunile durează cîte 30 de minute, fiecarui concurent electoral fiindu-i rezervate câte 12 minute. Dezbaterile vor continua astăzi. Vom adăuga că ieri Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009” a lansat o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care instituţiile audiovizualului din Republica Moldova reflectă campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. „Primele 3 săptămâni de campanie electorală demonstrează un evident partizanat politic practicat de unele posturi tv prin intermediul programelor de ştiri şi emisiuni”, se menţionează în document.

Pe de altă parte, cealaltă coaliţie numită „Controlul civic – alegeri 2009”, considerată de alternativă “Coaliţiei 2009” a lansat şi ea un raport în care constată că actuala campanie electorală a fost lansată pe un ton „foarte agresiv”. Coaliţia susţine că a studiat listele candidaţilor la funcţia de deputat şi constată că cele trei partide liberale de opoziţie (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova noastră”) „nu întrunesc nici pe departe aspectele gender, de reprezentare a tinerilor şi persoanelor din regiuni”. În acelaşi timp, autorii salută decizia autorităţilor de a renunţa la reflectarea activităţii lor de către televiziunea publică.

A urmărit cu atenţie dezbaterile, Vitalie Dogaru, expert media.

Elena Cioina
: Vitalie, ai sezizat vreo diferenta dintre ce ai vazut aseara si dezbaterile realizate in campania electorala trecuta?

Vitalie Dogaru: Parca au devenit un pic mai dinamice. Dar, pentru ca sa integem mai bine ce se intampla in audiovizualul nostru, legat de dezbaterile electorale, probabil ca trebuie sa revenim cu cativa pasi inapoi si sa remarcam trei fundaluri pe care survin aceste dezbateri electorale. In primul rand, oamenii din Republica Moldova nu sunt deprinsi cu dezbaterile electorale, pentru ca posturile de televiziune de la noi nu au facut pana acum dezbateri pe teme politice. Astfel ca, ceea ce aparut aseara la Moldova 1, survine ca o emisiune de bucatarie la un post pentru copii sau la un post tematic despre animale. Ceva de felul asta.

Valeriu Cater: Adica incearca cumva sa dilueze mesajul concurentilor electorali pentru a face mai atractive aceste dezbateri pentru public?

Vitalie Dogaru: Nu ma refeream la asta. Spuneam ca apare o emisiune care nu are nimic comun cu ceea ce a facut pana acum Moldova 1. Pentru ca pana acum am avut emisiuni de orice fel, in afara de dezbateri pe teme politice. Dezbateri care, prin lipsa lor, au menajat partidul de guvernamant. Doi. Politicienii de la noi din Republica Moldova nu sunt deprinsi cu asmenea dezbateri, pentru ca nu au aparut pana acum la dezbateri politice la postul national, si cred ca, daca pe durata celor patru ani de zile ar fi fost dezbateri pe teme politice, nu am fi ajuns in campania electorala cu o puzderie de partide si candidati independenti pentru ca, cu ajutorul dezbaterilor politice, politicienii ar fi avut ocazia sa-si incerce fortele, sa-si revada discursul si unii dintre ei chiar ar fi renuntat.

Elena Cioina: Adica vrei sa zici ca n-a fost dialog practic intre ei? Sau cum?

Vitalie Dogaru: Exact. Am sa ajung si acolo, dar stai sa-mi termin gandul. Si, trei, jurnalisti pregatiti pentru a modera dezbateri electorale nu avem sau, daca avem, avem un numar foarte si foarte limitat. Cate o persoana la fiecare post de televiune. Si, acum ajung la intrebarea voastra – dezbateri electorale aseara nu au fost. E un fel de prezentare a mesajului, foarte incins, ca sa zic asa, in anumite rigori – cu timp, cu durata. Sunt unii candidati mai vorbareti, unii candidati care au ce spune si atunci ei isi consuma aceste minute mai repede, lasandu-l pe celalalt actor electoral la un monolog pe sfarsit de patru minute. Lucru pe care l-am remarcat si data tecuta si lucru care s-a facut remarcat si data trecuta. Pentru ca exista anumiti politticieni, care au ce spune, au un mesaj …

Valeriu Cater: ... si care stiu sa si vorbeasca.

Vitalie Dogaru: Exact. Si ei isi consuma aceste minute si la sfarsit ramane celalalt participant la dezbateri pentru un monolog – apreciez maiestria lui Mircea Surdu de a incerca sa invioreze cu anumite intrebari discursul celui care ramane cu patru minute la sfarsit - ca sa-si incheie cele patru minute rezervate de postul public de televiziune.

Valeriu Cater: Vitalie, dar poate atunci ar fi o solutie sa fie eliminate aceste reglementari atat de stricte cat priveste modul in care se desfasoara dezbaterile? Asta in afara de norma general acceptata conform careia fiecare concurent trebuie sa beneficieze de timpi aproximativ egali.

Vitalie Dogaru: Poate ca ar trebui sa fie cronometrat timpul, dar sa fie politicienii lasati singuri sa decida de cat timp au nevoie pentru ca sa-si expuna mesajul in acest spatiu. Plus, tragerea la sorti mi se pare iarasi ca schiopateaza, pentru ca exista anumit partide care nu sunt concurenti electorali. Si atunci despre ce fel de dezbateri politice poate fi vorba. Mi-aduc aminte, data trecuta au fost doi concurenti electorali care nu faceau dezbateri, dar se sustineau. Spuneau: da, eu sunt de acord cu doamna respectiva. Si eu il sustin pe domnul respectiv. Nu intelegeam, la ce au participat acolo? E vorba de doi oameni care se bat pentru acelasi post de deputat sau e vorba despre doi oameni care se sustin?

Elena Cioina: Și atunci, in cazul acesta, cum ar trebui sa se procedeze?

Vitalie Dogaru: Probabil ca ar trebui lasati politicienii sa discute intre ei. Sa-si puna intrebari incomode, sa incerce sa scoata in vileag anumite parti. Sa vedem ca ei gandesc, sa vedem ca ei au posibilitatea sa negocieze chiar acolo, sa-si dea seama incotro merg lucrurile, ca telespectatorul sa inteleaga cine are dreptate in sfarsit. Asa telespectatorul este menajat. Aha, asta are dreptate pana aici si a terminat minutul. Chiar aseara am vazut cateva finaluri din acestea, foarte dur taiate. Gata, s-a terminat minutul!

Valeriu Cater: Spui ca telespectatorul este menajat, eu am impresia ca telespectatorul este pur si simplu ignorat. Pentru ca orice om care vrea sa se uite la televizor, vazand o astfel de dezbatere, probabil schimba postul.

Vitalie Dogaru: Suntem pe aceeasi filiera, numai ca ne-am exprimat diferit. Este menajat sau ignorat, pentru ca nu se discuta cu telespectatorul. Ori ei discuta intre ei, ori se adreseaza foarte apatic catre camera de luat vederi si gata.

Valeriu Cater: Vitalie, ca si in campania electorala trecuta, si de aceasta data dezbaterile electorale au inceput foarte tarziu. Abia dupa ce s-a incheiat inregistrarea concurentilor la CEC. E firesc sa se intample asa?

Vitalie Dogaru: Pai, nu e firesc. Eu am spus ca dezbaterile pe teme politice ar trebui sa dureze patru ani de zile, in care sa apara diferiti actori politici si sa-si sustina diferite mesaje. La noi lucrul acesta nu se intampla. De asta si spuneam, acum aceste dezbateri electorale sunt ca un tunet in cer senin.

Elena Cioina: Dar nu se intampla pentru ca nu se vrea?

Valeriu Cater
: Sau nu exista bani poate?

Vitalie Dogaru: Nu. Deci, nu se intampla pentru ca nu se vrea. Deunăzi am avut ocazia sa vizitez un post de televiziune regional – nu vreau sa spun care – si am remarcat ca ei, intr-un spatiu de undeva 50 de metri patrati, realizeaza o multime de emisiuni. Fara bani! Sau cu bani foarte putini. Nu se pot compara cu studiourile de la televiziunea nationala sau nu se pot compara cu ceea ce dispune din punct de vedere tehnic televiziunea nationala. Si ei au si, inclusiv, dezbateri. Deci ei au o camaruta de, cred eu, opt metri patrati si fiecare perete isi are emisiunea lui. Camera se indreapta doar la 45 de grade si deja este o alta emisiune, pe un alt fundal. Nu se vrea!
XS
SM
MD
LG