Linkuri accesibilitate

Adeptul "democraţiei dirijate" în fruntea unei comisii mixte de consolidare a democraţiei în Rusia


Preşedintele Obama la o întrunire cu liderii opoziţiei ruse
Preşedintele Obama la o întrunire cu liderii opoziţiei ruse

Voci din societate civilă critică numirea lui Vladislav Surkov comisiei ruso-americane

La Moscova, mai multe organizaţii pentru drepturile omului au criticat numirea unui protejat al premierului Putin în conducerea unei comisii americano-ruse care ar urma să sprijine consolidarea democraţiei ruseşti. Criticii spun că Vladislav Surkov, considerat „eminenţa cenuşie” a Kremlinului, este orice, numai un democrat autentic, nu.

„Respingem categoric numirea lui Surkov”, a declarat agenţiei Reuter Liudmila Alexeieva, şefa Grupului Helsinki de la Moscova, adăugînd că în noua sa calitate de conducător de comisie protejatul lui Putin va face ce-a făcut şi până acum, adică va înăbuşi democraţia, în loc s-o promoveze.

Alexeiva şi alţi câţiva cunoscuţi militanţi pentru drepturile omului au protestat împotriva numirii lui Surkov într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor Medvedev şi Obama, la scurt timp după ce aceştia s-au înţeles la Moscova să creeze o comisie mixtă pentru problemele democraţiei ruseşti.

Ilya Yashin, şeful unei mişcări numită „Solidaritatea”, îl consideră pe Surkov un om periculos pentru Rusia, un om care are dorinţa maniacală de a controla procesele politice şi sociale, şi, nu în ultimul rând. omul care a jucat un rol principal în centralizarea puterii în ultimii ani.

În scrisoarea deschisă adresată preşedinţilor american şi rus de ONG-uri se atrage atenţia că Surkov este răspunzător de „sufocarea” presei independente, de lichidarea competiţiei politice deschise şi de hărţuirea societăţii civile.

Iuri Gibladze, preşedintele unui institut pentru democraţie de la Moscova, a declarat agenţiilor de presă că alegerea lui Surkov în fruntea unei comisii ruso-americane pentru democraţie este „şocantă”. Tocmai Surkov, aminteşte Gibladze, a fost cel care a înfierat nu de mult finanţarea din străinătate, inclusiv din Statele Unite, a organizaţiilor neguvernamentale din Rusia.

În opinia unor analişti de la Moscova, Surkov, în prezent adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, este un simplu actor în căutarea unui rol nou pe scena puterii. Mulţi ani de-a rândul a promovat conceptul aşa-numitei „democraţii dirijate”, în care criticii Kremlinului nu văd decât o încercare de a camufla lipsa democraţiei.

De o vreme, Surkov a început însă să se prezinte drept reformator. Iar unii îl iau în serios. Serghei Filatov, fost şef de administraţie prezidenţială sub Boris Yeltsin, spune că Surkov este fără îndoială un om deştept, care înţelege situaţia. În opinia lui Filatov, zig-zagurile politice ale lui Surkov nu sunt de fapt decât încercări de a aplica transformările politice în mod treptat, aşa cum ar impune-o tradiţiile specifice Rusiei.

Nikolai Petrov, de la centrul moscovit Carnegie, nu vede însă nimic filosofic în metamorfozele lui Surkov. În opinia lui Petrov, Surkov este arhitectului unui sistem politic care se destramă. Nu din cauza reformatorilor, însă, ci din cauza crizei economice. După mulţi ani de venituri frumoase din petrol, Rusia se adânceşte în recesiune, creşte numărul şomerilor şi oamenii încep să bombănească. Iar supravieţuitorii de profesie ca Surkov se reorientează, ca să fie cu un pas înaintea celorlalţi şi să cadă din nou în picioare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG