Linkuri accesibilitate

La Rîșcani - colocvii în jurul statuii lui Lenin


Unii obișnuiesc să-i dea binețe lui Lenin în fiecare dimineață

La Rîşcani statuia lui Lenin, care îşi ţine mâna stângă în buzunarul paltonului, domină peisajul. Pe timpuri, cînd glumele pe seama liderului bolşevic erau un act de dizidenţă, localnicii se întrebau oare ce o fi ascunzînd Ilici? Acum, cînd contestarea bolşevicului nr. 1 nu mai reclamă curaj, Lenin e tratat mai curînd cu indulgenţă. Ori cu ataşament.

Lenin la Rîșcani
Unii rîşcăneni îmi spun că obişnuiesc să îi dea bineţe în fiecare dimineaţă. Iar Ludmila Antipova este femeia care face curat în preajma monumentului, instalat în faţa sediului administraţiei raionale.

Ludmila Antipova: „Îl iubim pe Lenin ca pe un dumnezeu. Acasă păstrez portretul lui. În alegeri, Lenin mă convinge că trebuie să votez comuniştii. Am nouă nepoţi şi patru strănepoţi şi le povestesc despre Lenin. După 1990 autoritatea locală a mutat statuia la o periferie a oraşului. Dar nu pe multă vreme. Am fost singura care a protestat. Strigam pe stradă „Lenin, ridică piciorul şi loveşte-i pe cei care te scot pe nedrept.”

Preşedintele raionului Rîşcani, Vladimir Tăbîrţă nu se arată deranjat de prezenţa lui Lenin în preajma biroului său: „nu l-am pus eu, nu îl scot şi n-o să-l scot. Clar că aici sunt fel de fel de viziuni, păreri şi fel de fel de propuneri. Mentalitatea a rămas neschimbată la vîrstnici. Cît priveşte tineretul, pe oricine ai pune, e indiferent faţă de societate. El să îi dai să aibă transport, un computer şi toate condiţiile şi atunci nu se mai gîndeşte... Tineretul ar trebui să fie un patriot al neamului, dar nu are patriotism aşa cum era.”
Vladimir Tăbîrță


Mai mulţi locuitori din Rîşcani recunosc totuşi că statuia lui Lenin, pe care de altfel nu vezi nicio inscripţie, influenţează opţiunile electorale: „Istoria ar trebui să o cunoaştem. Ce e rău că suntem nostalgici după comunism? Totuşi, atunci era bine, aveam viitor. Acum nu avem nimic. Copiii ar trebui să ştie cine a fost Lenin şi ar înţelege de ce votăm comuniştii. Şi acum la statuia lui se organizează concerte, sărbători. Bunăoară pe 1 iunie, de ziua copiilor, nepoţica mea a participat la un concurs de desen pe asfalt, chiar în faţa monumentului şi a fost premiată.

Pensionarul Tudor Tîrbu spune că în repetate rînduri ar fi cerut autorităţilor să demonteze statuia lui Lenin, dar fără izbîndă: „e fiară comunistă, a distrus noroade, de aceea trebuie dus la gunoişte. Încerc să lămuresc bătrînii că pensia nu le-o dau comuniştii, dar o primesc pentru că au lucrat o viaţă. Le spun la pensionari că noi mîine-poimîine vom pieri, dar rămîn copiii, nepoţii. Hai să ne gîndim la dînşii!”

Un profesor şcolar, care preferă să nu-i dau numele, îmi spune că după ce ruşii vor reuşi să scoată mumia lui Lenin din mausoleul de pe Piaţa Roşie, poate ar fi posibilă demontarea monumentelor anacronice, la părerea sa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG