Linkuri accesibilitate

Prioritățile PNL: debarcarea comuniștilor de la guvernare și începutul europenizării statului


Vitalia Pavlicenco
Vitalia Pavlicenco

Interviu cu Vitalia Pavlicenco (PNL)

Europa Liberă: Cum credeţi cetăţenii moldoveni de peste hotare vor merge să voteze la 29 iulie, într-o zi de miercuri?

Vitalia Pavlicenco: Nu există nici o îndoială. Comuniştii au fixat data alegerilor pe 29 iulie, având calculele lor, pentru a câştiga ei aceste alegeri. Sigur că este iarăşi o sfidare, o provocare aruncată oamenilor şi aceştia ar trebui să facă tot posibilul, manifestând un gest de patriotism şi să meargă să voteze.Capacitatea de procesare în ambasadele de peste hotare este mică. Nu pot vota toţi cei care doresc şi sunt motive obiective care îi fac pe oameni să nu ajungă în acea zi. Dacă ar fi votul electornic, desigur că, comuniştii înţeleg că în acest caz, ei ar fi apriori edificaţi că vor pierde. Dar tocmai de aceea nu s-a făcut nimic pentru a se introduce votul prin internet, ca partea cea mai avansată, cea mai pro-europeană a societăţii noastre care se află peste hotare, să nu poată să dea un vot anti-comunist. Eu cred că persistă pericolul falsificării în ambasadele străine. Aş îndemna structurile din societatea civilă, care monitorizează alegerile, ca să evalueze şi această eventualitate a aplicării unor tehnologii foarte avansate, în cazul imprimării buletinelor de vot ca modalitate de falsificare a alegerilor.

Europa Liberă
: Ce a făcut Partidul Naţional Liberal pentru a verifica listele electorale?

Vitalia Pavlicenco
: PNL-ul a participat în mai multe raioane, împreună cu reprezentanţii PL, PLDM, AMN la verificarea listelor. De exemplu, în Donduşeni, a lucrat preşedintele organizaţiei noastre teritoriale. Ne-a adus CD-ul, toate listele şi toate probele. Dar în afară de aceasta noi am pus pe site-ul PNL dar şi pe blogul meu www.pavlicenco.md toate listele de falsificări pe care noi le-am descoperit prin eforturile noastre. Le-am înaintat şi la CEC dar din păcate nu am primit nici un răspuns. Nu e vorba de cazuri separate, ci de fenomene. De aceea, ca fenomene ele puteau şi trebuiau să fie luate în consideraţie.

Europa Liberă
: Şi au fost multe?

Vitalia Pavlicenco
: Au fost destul de multe. Paleta modalităţilor de fraudare a alegerilor a fost mult prea variată. Asta înseamnă că Partidul Comuniştilor s-a ocupat mult timp înainte de falsificarea alegerilor şi iată le-a reuşit.

Europa Liberă: Care ar fi primele trei obiective ale PNL, dacă veniţi la guvernare?

Vitalia Pavlicenco: Pentru ca să continuăm mesajul pe care l-am avut în 2007 ca Partid Naţional Liberal şi programul nostru, noi avem câteva scopuri absolut prioritare şi am acţionat în acest sens şi în cei patru ani, când am fost eu deputat în Parlament. Priorităţile sunt: debarcarea comuniştilor de la guvernare şi începutul realizării practicii a conceptului europenizării statului. Vrem să folosim din plin mecanismul parteneriatului strategic R. Moldova–România ca să ne ajute să facem reformele necesare la nivel economic, social, politic. Trebuie să declanşăm procedurile legale de anchetare a acţiunilor liderilor comunişti pentru uzurparea puterii în stat în R.Moldova, inclusiv de încălcarea Constituţiei prin faptul că au ridicat românofobia la nivel de stat. Şi trei, trebuie să iniţiem procesul de examinare şi condamnare politico-juridică a crimelor regimului comunist din R. Moldova şi scoaterea înafara legii a partidelor de sorginte comunistă. Dacă stăm şi ne gândim bine de ce în R. Moldova este un grad înalt de corupţie este şi pentru că nu avem la nivel de stat un mesaj foarte clar de orientare spre UE şi NATO. Pentru că, dacă ar fi acest lucru, înseamnă că s-ar reduce corupţia, ar funcţiona justiţia şi ar fi independentă, ar fi respectate drepturile şi libertăţile oamenilor, ar fi politici economice corecte şi ar fi respectată legea.

Europa Liberă
:Aţi vorbit de mai multe scopuri, cum aveţi de gând să le realizaţi în practică?

Vitalia Pavlicenco
: Printr-o comuniune de idei şi obiective cu celelalte partide. Cred că dacă unele dintre partidele liberale, care au devenit parlamentare după alegerile din 5 aprilie şi care nu au votat un preşedinte comunist, au un mesaj clar pro-european, ar trebui să aibă şi un mesaj foarte clar de colaborare cu România, un mesaj foarte clar NATO, ceea ce ar ridica probabil sprijinul Occidentului pentru opoziţia din R.Moldova.

Europa Liberă
: Cu cine aţi putea forma o coaliţie sau veţi colabora în Parlament?

Vitalia Pavlicenco: Cu PL, PLDM şi AMN. Deşi dintre aceste partide, exceptând PL-ul, au fost mai mulţi deputaţi, reprezentanţi ai Blocului „Moldova Democrată” în 2005, care s-au îndepărtat de la poziţiile cheie care au fost introduse într-un manifest adresat partidelor şi societăţii. Dacă luăm şi cele trei partide, astăzi participante în alegeri, nu au mesaj foarte clar în privinţa ce trebuie să facă R. Moldova în raport cu CSI, cu NATO, care trebuie să fie relaţiile cu România şi în legătură cu Legea Lustraţiei şi cu dekaghebizarea societăţii. Acţiunile de la 7 aprilie, cu scenariile puse la cale împotriva opoziţiei liberale de către clica comunistă vorbesc încă o dată cât este de periculoasă aflarea în continuare a comuniştilor la guvernare.

Europa Liberă: Cine ar trebui să stabilească adevărul, ce s-a întâmplat la 7aprilie şi ce a urmat după?

Vitalia Pavlicenco: Cred că ar trebui să aibă un rol important şi societatea civilă din R. Moldova. Şi dacă s-ar crea o comisie la nivel de stat, trebuie să fie reprezentaţi toţi subiecţii politici din R.Moldova şi în acest sens ar fi într-adevăr o analiză poate mai corectă, obiectivă. Ar fi mai bine să atragem mai mulţi experţi din Occident. Deja acest lucru s-a efectuat în anumite sensuri când a fost efectuată reexpertizarea în cazul Valeriu Boboc. A venit şi ora când Occidentul ar trebui de asemenea să spună clar că vede ce se întâmplă în R. Moldova, că nu mai închide ochii la matrapazlâcurile comuniştilor, că înţelege că de fapt a fost înşelat prin poziţii şi demagogia pro-europeană.
XS
SM
MD
LG