Linkuri accesibilitate

Sprijinul nedisimulat a Moscovei pentru PCRM


"Gardianul" relatează despre comemorarea de către opoziţie a deportărilor staliniste

Comunistii din Republica Moldova au fost deja sustinuti in campania electorala de Moscova, prin decizia Dumei de stat a Rusiei de a acorda Republciii Moldova un imprumut de4 500 de milioane de dolari – se arata intr-o sinteza din Romania libera. Articolul Cristinei Dobreanu citeaza de mai multe ori Europa Libera, dar si alte voci avizate, precum Victor Chirila, director de programe externe al Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau. Opinia convergenta a analistilor este ca sunt destule sanse ca moldovenii sa voteze masiv cu comunistii. Mesajul ce le-a fost transmis prin decizia Moscovei este ca partidul condus de Vladimir Voronin este forta politica in stare sa scoata tara din criza. Romania libera pune fata in fata acest sprijin deocamdata doar promis de Rusia cu declaratii ale unor oficiali europeni ca UE ar intentiona sa suspende pana in decembrie programul Parteneriatul Estic, de pe urma caruia Chisinaul ar fi urmat sa obtina 600 demilioane de euro pana in 2013.

Ziarul Gardianul acopera subiectul Moldova cu o stire despre comemorarea la Chisinau a zilei deportatilor din Republica Moldova, in care este amintita si oferta de campanie a Partidului Liberal Democrat, prezentata public ieri. Din programul formatiunii conduse de Vlad Filat, Gardianul a selectat reformarea institutiilor democratice, politici economice in favoarea cetatenilor, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, dar si elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, cand au fost omorati patru tineri.

Vizita presedintelui american la Moscova este evaluata azi de Ioana Lupea in Evenimentul zilei. De o parte asteptarile, de cealalta pozitiile exprimate public la sfarsit de cei doi sefi de stat. Una peste alta, s-ar parea ca marele targ Iran contra Ucraina, Kosovo pentru Abhazia si Osetia s.a.m.d. nu a fost incheiat, ceea ce nu inseamna ca nu ar putea fi convenit ulterior. Ioana Lupea crede ca se va putea deduce ce s-a discutat de fapt in tete-a-tete intre Obama si Medvedev in functie de actiunile viitoare ale Kremlinului si ale Casei Albe in dosarele cele mai sensibile de politica internationala.
XS
SM
MD
LG