Linkuri accesibilitate

Priorități PLDM: Votul în străinătate, corectitudinea alcătuirii listelor electorale


Vlad Filat
Vlad Filat

Interviu cu Vlad Filat (PLDM)

Vasile Botnaru: Listele electorale au fost considerate o sursa importanta de fraude. Ce s-a facut pentru a neutraliza aceasta sursa?

Vlad Filat
: Cu adevarat, listele electorale au fost intocmite cu mari derogari de la norma legala. Din analiza pe care am facut-o rezulta ca peste 400 de mii de cetateni in plus au fost inclusi pe aceste liste pentru alegerile din 5 aprilie. Acum sintem in plin proces de verificare a modului in care se intocmesc aceste liste. Cele trei partide de opozitie parlamentara sint in alta ipostaza. Avind calitatea de partid parlamentar, avem membri cu drepturi deliberative in birouri electorale. Participam la acest proces in modul cel mai direct. Urmeaza sa administram insusi procesul de vot prin intermediul membrilor in scectiile de votare si prin intermediul observatorilor de la partidele politice. Dar contam foarte mult pe misiunea de observare a institutiilor internationale.

Vasile Botnaru: Care sin trei obiective prioritare ale guvernarii pe care ar fi sa o formeze partidului pe care il conduceti?

Vlad Filat
: Guvernarea liberal-democrata din Modlova urmeaza sa fie una bazata pe norma legala avind ca obiectiv principal cetateanul. Prima actiune urmeaza sa aiba ca scop instituirea unei justitii care sa faca dreptate.

Vasile Botnaru
: Aceasta ar insemna si pedepsirea, in mod inevitabil, a celor vinovati de ceea ce dumneavoastra numiti aducerea la sapa de lemn a Republicii Moldova?

Vlad Filat: Acest lucru rezulta din norma legala. Legile Republicii Moldova spun foarte clar: acei care au incalcat legislatia urmeaza sa fie sanctionati. Or, fara o sanctionare adecvata a celor care au incalcat legislatia Republicii Modlova noi nu avem cum sa ne miscam inainte.

Vasile Botnaru: Alte doua obiective?

Vlad Filat
: O reforma cardinala a administratiei publice – ma refer atit la cea locala, cit si la cea centrala – pentru a o pune in serviciul cetateanului si nu invers, a cetateanului in serviciul administratiilor. Acest lucru este absolut necesar deoarece numai in cadrul unei administrari democratice noi avem posibilitatea sa edificam o tara democratica care asigura drepturi si libertati cetateanului.

Vasile Botnaru
: Obicetivul de pe pozitia a treia?

Vlad Filat: Reformele in domeniul economic. Urmeaza sa asiguram conditii in cadrul carora acei care doresc sa se implice in aceasta activitate sa poata sa o faca. Sa demonopolizam de o maniera energica si hotarita activitatile economice. Sa atragem in tara noastra resursele atit de necesare de creditare prin oferirea posibilitatilor venirii bancilor straine in tara noastra, pentru ca acei care urmeaza sa fie implicati in procesul economic sa aiba si resursele necesare.

Vasile Botnaru: Cum ati putea sa convingeti ascultatorii, in citeva cuvinte, ca veti atinge aceste obiective si nu le veti lasa in sertare?

Vlad Filat: PLDM a demonstrat prin actiuni concrete ca angajamentul fata de cetatean este lege. Angajamentele pe care ni le asumam sint lege pentru noi. Am demonstrat pe parcursul activitatii noastre, inclusiv si in Parlamentul Republicii Moldova, ca sintem in stricta, perfecta corelare angajament-actiune.

Vasile Botnaru: Cu cine ati putea sa faceti coalitie in viitorul parlament astfel incit sa atingeti obiectivele anuntate?

Vlad Filat: Noi vom colabora, vom coaliza cu partidele care au aceleasi principii si valori la baza activitatilor. Cu certitudine nu vom colabora cu Partidul comunistilor care pe parcursul timpului a demonstrat ca nu are nici oamenii cu cunostintele necesare, dar nici dorinta sa respecte libertatile si drepturile cetatenilor Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Un subiect prioritar continua sa fie adevarul despre 5 aprilie si ceea ce a urmat. Cine si cum anume ar trebui sa il stabileasca?

Vlad Filat: Avem nevoie de o expertiza cu participarea expertilor internationali. Ma refer aici si la analiza scrutinului din 5 aprilie, dar si, foarte important, la evenimentele care au urmat. Ziua de 7 aprilie, dar mai cu seama ceea ce a urmat dupa. Este foarte important ca aceasta analiza sa fie una obiectiva, in urma careia cetatenii Republicii Moldova sa cunoasca adevarul. Adevar care intr-o maniera determinanta sa influenteze viitorul nostru, ca cetateni si ca stat.
XS
SM
MD
LG