Linkuri accesibilitate

„De la alegeri așteptăm o stare de normalitate, să trăim într-o țară civilizată”


Dorin Dușciac
Dorin Dușciac

Interviu cu inginerul Dorin Dușciac din Paris

Dorin Dusciac vrea sa revina acasa din Franta unde si-a facut studiile in domeniul ingineriei, si-a facut si teza de doctorand in electrochimie si acum lucreaza in domeniul fizicii nucleare. Intoarcerea in Moldova pentru el va fi posibila doar daca se schimba guvernarea. Asa cum spune el acest lucru il motiveaza mult ca la 29 iulie sa mearga la ambasada de la Paris si sa-si exercite dreptul la vot, precum o vor face si alti moldoveni, stabiliti in Franta.

Dorin Dușciac: Noi, moldovenii de aici ne organizam, in primul rand, este vorba despre informarea concetatenilor nostri despre ziua alegerilor, locul votarii si despre care sunt actele in baza carora vom putea vota. Si vom merge neaparat la vot.

Europa Liberă: Cand spuneti ca veti merge, cate persoane ar fi in Franta pe care le cunosti dornice sa participe la scrutin?

Dorin Dușciac
: Daca e sa vorbesc despre cunostintele mele sunt zeci sau poate si o suta. Dar alegerile din 5 aprilie au demonstrat ca fata de cele din 2005 numarul alegatorilor s-a triplat. De aceasta data ne asteptam sa vina de doua ori mai multa lume comparativ cu alegerile din primavara. Calculele noastre arata ca numai la Paris ar putea sa vina cel putin 2 500 oameni. Daca e sa vorbim despre asteptarile noastre de la acest scrutin, apoi pot sa spun ca asteptam o stare de normalitate, victoria in alegeri, in sfarsit, a unor forte care ne-ar pemite sa revenim in Moldova.

Europa Liberă: In eventualitatea revenirii voastre la bastina, ce ati putea face?

Dorin Dușciac: In tara noastra am implementa cunostintele teoretice dar si cele practice pe care le-am acumulat aici in strainatate. Dar si deprinderile de munca, organizarea unui stat de drept, edificarea unui stat democratic. Si asta ar insemna cel mai mare progres pe care il putem aduce societatii noastre.

Europa liberă
: Dar ce va impiedica acuma sa reveniti acasa?

Dorin Dușciac
: Starea de imobilism politic in care se afla tara noastra. Adica noi vedem foarte clar ca puterea care este acum instalata nu este capabila sa produca nimic nou, nu este capabila sa creeze o atmosfera propice dezvoltarii noastre si cand spun despre noi, nu ma refer doar la tineri dar vorbesc si despre persoanele un pic mai in varsta, care se afla la munca in strainatate, fortate de imprejurari ca sa vina in Occident sa lucreze la negru. Marea lor majoritate se afla aici ilegal. Asteptam cu totii ca sa fie o stare de normalitate. Adica vrem sa incepem si noi sa traim intr-o tara normala, civilizata.

Europa Liberă
: Personal, de ce ai avut retineri pana acum sa te intorci acasa? Te-au speriat anumite imprejurari, ti s-au pus anumite piedici? S-au poate nu ti-ai gasit un job si o remunerare financiara pe potriva asteptarilor tale? Nu ai oportunitati, care ar fi motivul?

Dorin Dușciac
: In niciun caz nu e vorba despre un sentiment de frica. Eu mi-am facut studiile, aici, in Franta, in domeniul ingineriei. Mi-am facut teza de doctorand in electrochimie si acum lucrez in domeniul fizicii nucleare. Nu stiu unde as avea posibilitatea sa lucrez pe potriva ambitiilor mele in Republica Moldova. Dar si pe potriva competentelor din punct de vedere stiintific.

Europa Liberă
: Si chiar crezi ca schimbarea guvernarii ar putea sa-ti ofere ceea ce cauti ?

Dorin Dușciac
: Bineinteles, ca aceste schimbari de infrastructura si de sistem nu pot avea loc imediat. Deci, nu ma astept ca in urmatorii cativa ani sa pot sa revin deja intr-un laborator foarte performant si modern, sa pot lucra intr-un cadru stiintific comparabil cu cel din Europa. Dar, o schimbare a guvernarii poate pune bazele unui proces democratic si a unui process de progres la care eu pot sa-mi dau concursul si intr-un alt rol, nu neaparat in calitate de cercetator stiintific, ci in postura unui administrator, de exemplu. Adica asta m-ar motiva foarte mult ca sa revin in Moldova.
XS
SM
MD
LG