Linkuri accesibilitate

O brave new Bulgaria that has such doctors in't!


Boiko Borisov şi Tvetan Tvetanov (GHERB)
Boiko Borisov şi Tvetan Tvetanov (GHERB)

Un eşichier politic împănat cu docţi descurcăreţi

Viitorul prim-ministru al Bulgariei, ex general-locotenentul de poliție, Boiko Borisov și-a susținut teza de doctorat în perioada 1985-1990 cănd a fost profesor la Institutul superior al Ministerului de interne. Tema – „Pregătirea psiho-fizică a trupelor operative”, corespunde pregătirii profesionale de atunci și intereselor personale lui Borisov.

Nu este un secret faptul că în ciudă asasinării bunicului său de comuniști după intrarea în țara a armatei sovietice în septembrie 1944, Borisov a făcut o carieră de învidiat în aparatul Ministerului de interne. A fost secretarul organizației comsomoliste în liceu și a devenit foarte tînăr membru al partidului comunist. În 1977 candidează la Școala specială a Ministerului de interne facultatea „Securitate de stat” însă din cauză bunicului său – dușman al poporului - a fost redirecționat spre cea de combatere a incendiilor. În anii tinereții este un sportiv activ, antrenor al echipei naționale de karate și arbitru internațional.

Doctor în științe este și fostul prim-ministru și lider al Partidului socialist, fost comunist, Serghei Dmitrievici Stanișev. Ca fiu al unui secretar al CC al Partidului comunist bulgar Stanișev, cu bunici revoluționari din Crimea, a devenit student și a susținut teza de doctorat la Universitatea de la Moscova. Tema: „Sistemul de promovare a funcționarilor în Rusia și modificarea sa în cea de a doua jumătate a secolului 19”. Spre deosebire de Borisov, care a făcut o carieră vertiginoasă în Ministerul de interne după 2001 datorită, în primul rînd a relațiilor foarte bune cu ex-regele Simeon de Saxa Coburg Gotha, cunoștiințele în materia de promovare l-au ajutat pe Stanișev să sară de pe scaunul de ziarist, prin cel de activist la secția internațională a partidului socialist, în fotoliul de prim-ministru pe care l-a ocupat timp de 4 ani.

Alegerea unei astfel de teme este o dovadă de răbdare și consecvență – viitorul lider politic a fost nevoit să petreacă mai mulți ani în archivele prăfuite ale bibliotecile sovietice ca să afle formula succesului la funcționarul de stat tzarist. Pe vremea lui Cehov în Rusia existau 14 categorii de funcționari. Stanișev se ocupă cu cele mai sus trei plasate stabilind 20 de criterii formale și neformale pentru promovarea lor. În anii 80 el și-a încheiat specializarea la Londra cu o lucrare pe tema „Politică rusă contemporană”. O pregătire cît se poate de bună pentru un lider politic și prim-ministru al Bulgariei.

Doctor în științe este și Ahmed Dogan, liderul partidului turc și al musulmanilor, care a fost la guvernare cu două întreruperi pe toata durata tranziției. Tema „Analiza filosofica a principiului simetriei” l-a ajutat, se pare, să devină partener de coaliție inițial – al UFD /dreapta/, apoi – al ex-regelui Simeon de Saxa Coburg Gotha /centru/ iar în ultimii 4 ani – al foștilor comuniști /stînga/. O carieră simetrică din toate punctele de vedere.
XS
SM
MD
LG