Linkuri accesibilitate

„Greu scoatem sărăcia din casă”


Reportaj la Rublenița (r. Soroca)

Sătenii din Rubleniţa, raionul Soroca zic că la anticipate vor alege între candidaţii care vor dovedi că într-adevăr au soluţii pentru un trai european.

Săteni din Rublenița
“Încrederea cam a pierit. Toţi promit dar nu se ţin de cuvînt. Vreau un salariu mai mare dar cine o să ni-l dea? Am vrea în sat să fie o grădiniţă, că am o fiică care lucrează la piaţă şi îmi lasă copilul pe o jumătate de zi. Mă necăjesc. Noi suntem departe de Europa. Ne vom mai gîndi cui să dăm votul.”




În faţa unui magazin din Rubleniţa discut cu Ion Ursachi, care a venit să cumpere pîine din chilipirul adunat dis de dimineaţă la piaţa de la Soroca, unde a vîndut lapte.

Ion Ursachi: ”Ei cînd intră în Parlament se gîndesc întîi pentru dînşii, pentru neamurile lor şi dacă mai rămîne ceva, ne dă şi nouă.”
Ion Ursachi


În discuţie intervine o vînzătoare, care susţine că locuitorii din Rubleniţa ar consuma de două ori mai puţin decît în anii trecuţi, întrucît nu ar mai avea destule surse de venit. Violeta: „Vin după o pîinică şi se uită la un salam dar buzunarul e gol. Nu are bani. O schimbare ar trebui să fie că aşa nu-i de trăit, cu o leafă mizeră. Salariul ar trebui să fie de cel puţin patru mii de lei. Greu scoatem sărăcia din casă. De partide depinde.”

Moş Ion se arată convins că Moldova ar putea să aibă viitor în Uniunea Europeană: „Noi avem peste hotare băieţi tineri şi deştepţi. Mă gîndesc că aş aduce 100 de băieţi care să îi „vîgonească” pe toţi din Parlament şi să pună un „predsedateli” tînăr, capabil, care a văzut cum este în Europa, care a fost peste tot şi e hîtru. Însă el a fugit de aici că nu avea cu ce trăi. Eu am doi feciori. Au absolvit Academia de poliţie şi primeau salarii de 1500 de lei pe lună. Unul e plecat în Malta şi eu îl întreb: ”măi, Gheorghiţă tu ai un pahar de vin pe masă?” Cineva din sat a venit la mine cu Internetul şi Gheorghiţă mi-a arătat că are de toate pe masă. În Europa oamenii trăiesc bine; au drumuri, un trai decent, nu ca la noi.”

Moşul este însă contrazis de un sătean, carese numeşte Petru trecut de 40 de ani: ”Eu tot sunt pentru unul tînăr, dar ce a făcut Chirtoacă? A „tumănit” ochii la tot tineretul. Nu sunt membru, dar ţin tare mult la comunişti. Sperăm la bine, însă ceilalţi candidaţi nu dau garanţii. Dacă în următorii patru ani opoziţia va dovedi că este mai bună decît comuniştii, atunci alegătorii nu vor mai trebui convinşi. Lumea nu e proastă, lumea vede.”


Cei mai mulţi sătenii recunosc că au cam rămas în afara reformelor şi pentru că s-ar fi lăsat în grija politicienilor de la care au aşteptat para mălăiaţă.
XS
SM
MD
LG