Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ce lucruri neașteptate ne-a adus democrația?


Printre lucrurile neasteptate pe care ni le-a adus democratia se numara si... tatuajele, desenele corporale, care pana nu demult erau asociate, in Est cel putin, cu un comportament anti-social. In timpul blocului comunist, numai puscariasii si unii marinari aveau tatuaje. Astazi, insa, daca ne uitam de-ar fi si numai la polonezii de pana in 35 de ani, vedem cum tatuajele s-au extins din occident spre o intreaga franja a populatiei tinere din Europa de Est.

In Occident, insa, in special in Europa de Nord, tatuajele sunt mult mai raspandite, si de mai multa vreme, astfel incat nimeni nu se mai mira sa vada pensionari tatuati ca niste pirati, sau adolescente purtand tatuaje care inainte ar fi fost asociate cu prostitutia. Cu toate astea, ramasese o parte a corpului, fața, care parea a fi la adapost. La urma urmei, intreaga civilizatie europeana s-a construit pe simbolica feței.

Ca lucrurile au ramas aici foarte complexe s-a vazut in urma cu cateva saptamani, intr-un caz petrecut in Belgia. Cazul a facut ocolul planetei, intr-atat pare neverosimil. El implica o cunostinta de-a mea, un specialist in tatuaje de origine franco-armeana, Rouslan Toumaniantz si o clienta de-a lui, o fata de 19 ani pe nume Kimberley, care a venit acasa cu 56 de stele tatuate pe fața si care, atunci cand tatal ei a urlat de oroare, a pretins ca ea ceruse numai 3 stelute si ca, in vreme ce tatoueurul, Rouslan, i le grava in piele, ea a adormit si s-a trezit cu 56.

Acum va urma un proces, insa deja specialistii subliniaza cat de greu de crezut este versiunea fetei. Nu numai ca este fizic imposibil ca cineva sa adoarma in vreme ce i se foreaza pielea feței cu ace, dar oricine il vede pe Rouslan intelege ca asta nu e posibil. Rouslan nu numai ca e tatuat pe tot corpul si pe toata fata, dar chipul lui e strapuns de nenumarate carlige, belciuge, tuburi si inele. Rouslan de fapt nu mai are fața… ceea ce inseamna ca el nu mai corespunde codurilor civilizatiei noastre. Pentru un asemenea om, diferenta intre 3 si 56 de stele pe fata e doar o chestiune de timp. Amarata de adolescenta va pierde probabil procesul. Nu iti pui chipul ca pe o pagina alba in mainile unui om care se comporta potrivit unor coduri care nu au nimic in comun cu cotidianul nostru, indiferent ca traim in Est sau in Vest.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG