Linkuri accesibilitate

Moldova în ecuația relațiilor Moscova-Washington


Nicolae Negru
Nicolae Negru

Interviu cu Nicolae Negru, editorialist la „Jurnal de Chişinău”

La Moscova începe azi summitul ruso-american ce va dura două zile. Preşedintele american, Barack Obama va discuta cu liderii rusi precum şi cu liderii tarilor din G8, grupul celor mai puternic industrializate state, plus Rusia. Dupa cum a anuntat Casa Alba, chestiunea nucleara si situatia politica din Iran vor constitui subiectele de baza ale convorbirilor.
Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat, ieri, ca Rusia este pregatita sa-si consolideze relatiile cu SUA, dupa multi ani de tensiuni. "Noua administratie americana, condusa de presedintele Obama, isi manifesta vointa de a schimba situatia, a spus Medvedev."

Invitatul emisiunii noastre este Nicolae Negru, editorialist şi analist politic la „Jurnal de Chişinău”.


Elena Cioina: D-le Negru, Dvs cum credeti poate o eventuala incalzire a relatiilor dintre Rusia si Statele Unite incuraja ambitiile Moscovei in spatiul postsovietic?

Nicolae Negru: Eu cred ca poate incuraja intr-adevar, dar depinde de gradul de incurajare. Nu cred ca aceasta incurajare va merge pana intr-atat incat Statele Unite sa permita ca Rusia sa dicteze in acest spatiu al fostei Uniuni Sovietice. Cred ca intr-adevar s-ar putea ca intrarea Georgiei si Ucrainei in NATO sa fie putin amanata, sa spunem asa, dar in niciun caz nu cred ca NATO va renunta la extindere, asa cum propune Rusia care cere semnarea unui nou tratat de securitate in Europa.

Valeriu Cater: D-le Negru, dar cat de importanta e Moldova in ecuatia relatiilor dintre Moscova si Washington?

Nicolae Negru: Desigur ca importanta Republicii Moldova este mai mica decat, sa zicem, a Ucrainei sau a Georgiei si putem sa ne dam seama de ce este mai mica. Intr-adevar, despre Republica Moldova se vorbeste mai putin. Dar sa ne amintim ca reactia Statelor Unite la evenimentele din Republica Moldova a fost destul de principiala. Daca de exemplu Rusia a sustinut, a sprijinuit direct si nu o singura data, actiunile guvernarii actuale, Statele Unite pe de alta parte au spus direct ca anumite ingrijorari ale opozitiei legate de alegerile din 5 aprilie trebuie luate în serios, trebuie elucidate pana la acapat evenimentele care au avut loc la 7 aprilie. Eu nu cred ca Statele Unite vor ceda sau ne vor lasa, cum spun unii, pe mana Rusiei in acest caz. Da, Rusia incearca sa-si faca jocul in Republica Moldova. Trebuie sa semnalam o deosebire de fapt foarte mare in felul cum actioneaza Statele Unite si felul cum actioneaza Moscova, care incearca sa sprijine in tarile post-sovietice regimurile similare ei, pe cand Statele Unite sprijina democratia, sprijina anumite idealuri. Si modelul Statelor Unite este mult mai atragator decat modelul Rusiei. In cazul acesta, in acest context, desigur ca nu poate fi vorba despre anumite cedari in atitudinea fata de Republica Moldova.

Valeriu Cater: D-le Negru, bine, dar cum poate Moldova atunci sa se opuna expansiuni Rusiei in spatiul postsovietic si asta avand in vedere ca Rusia este relativ aproape in comparatie cu Statele Unite?

Nicolae Negru: Da, este o problema desigur. Iarasi, poate ca noua ni s-a creat o impresie ca totul depinde Statele Unite ale Americii. Ca noi trebuie sa asteptam cum se vor rezolva relatiile dintre Statele Unite si Rusia. Eu cred totusi ca rolul principal apartine aici opiniei publice, apartine eforturilor noastre si daca vor exista eforturi din partea noastra, evident ca Statele Unite ne vor sprijini. Daca nu vor exista, atunci putem sa reprosam Sattelor Unite ca nu ne acorda o atentia deosebita sau nu ne acorda suficienta atentie. Totusi asta trebuie sa intelegem, ca Statele Unite nu pot face totul in locul nostru. Dar exista si o anumita limita si pentru mijloacele Statelor Unite. Sa ne amintim de situatia din Georgia. Statele Unite si NATO de asemenea nu au putut sa mearga la razboi cu Rusia din cauza Georgiei. Deci, contand pe ajutorul Statelor Unite, trebuie sa ne facem si noi bine lectia si sa ne dam seama pe ce lume traim, in ce spatiu traim si sa ne dam seama ce se intampla in lume la etapa actuala.

Elena Cioina
: D-le Negru, dar poate Moldova juca rolul de actor independent in acest joc al marilor puteri? Sa devina de exemplu acea veriga dintre Est si Vest pe care pretindea sa o realizeze presedintele Vladimir Voronin?

Nicolae Negru: Exista o fabula in legatura cu aceasta incercare a Republicii Moldova de a juca un rol mai mare decat il putem noi juca. Despre broasca care a vrut sa devina bou. Rolul nostru nu poate sa fie mare macar si de aceea ca in spatele nostru exista Ucraina. Si daca de exemplu se duce Ucraina in NATO, daca se rezolva anumite probleme in Ucraina, nu cred că mai conteaza eforturile Republicii Moldova. Noi trebuie sa avem grija sa facem ceea ce trebuie sa facem pentru a consolida democratia in Republica Moldova, pentru ca orientarile noastre pe care le declaram europene sa fie realizate, nu sa rama doar vorbe goale asa cum se intampla pana acuma. Deci, de noi depinde cel mai mult in cazul de fata. Noi ne aflam de fapt intr-un fel de spatiu nu al nimanui, cum zic unii, dar un spatiu care nu-i chiar atat de important pe cat credem noi.
XS
SM
MD
LG