Linkuri accesibilitate

20 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste est-europene


Cu microfonul în căutarea timpului pierdut

Acum 20 ani, intrarea in lumea democratiei insemna pentru multi dintre noi speranta ca nu ni se va mai dicta de sus intr-un mod aberant ce sa facem, ca vom fi cu totii cu adevarat egali, ca valorile vor iesi la suprafata si ca politrucii vor fi pusi la coltul de gunoi pe care il merita. Ca vom avea fiecare un cuvant de spus si ca vom fi ascultati, ca vom depasi orice probleme impreuna si ca peste 20 de ani si moldovenii vor putea trai ca si cei din Vest. De ce imi amintesc despre trecut, pentru ca in 1989 cadea Cortina de fier. Ce-si mai amintesc si alti concetateni de ai mei despre acel eveniment?

Acum 20 de ani ne-am bucurat ca niste copii - atat noi cei care chiar eram copii, cat si parintii nostri - pentru ca ne-am luat portia de libertate. Pentru acest sfarsit de saptamana ne-am propus o emisiune cu dezvăluiri ale oamenilor de la putere, dar şi cu simpli cetateni, cu marturii si amintiri din 1989.

Alexandru Brahanov locuieşte de multi ani la Chişinău, dar este cetăţean al Ucrainei. Între 1987-1992 isi facea serviciul militar în Germania, pe atunci era ofiţer în armata sovietică. Alexandru Brahanov, martor ocular al caderii zidului de la Berlin.

Dar ce stiu simpli cetateni despre ceea ce s-a intamplat acum doua decenii?

Constantin Ionita, este vicepresedintele raionului Straseni. Acum 20 de ani el preda ora de istorie la scoala din satul Sireti. Fostul profesor spune ca anume caderea Zidului de la Berlin, pe data de 20 noiembrie 1989, a devenit evenimentul simbol pentru ceea ce s-a numit mai tîrziu victoria revolutiilor pasnice din est. Acesta era unul dintre adevarurile pe care le spunea discipolilor sai.

Mihai Iurascu, e profesor de istorie la liceul “Prometeu” din capitala. Regretul dascalului ca moldovenii si azi se mai izbesc de niste ziduri pe care insa nu le poate compara cu cel berlinez. Dar atunci a trait emotii pe care el spune ca nu le va uita vreodata.

Ion Stavilă
Viceministru al Reintegrării al Republicii Moldova, Ion Stavila, lector universitar, preda acum 20 de ani istoria studentilor de la Universitatea pedagogica “Ion Creanga” din Chisinau. El spune ca evenimentele care au avut loc în urmă cu 20 de ani au dus la erodarea Cortinei de Fier şi la prăbuşirea regimurilor comuniste din ţările răsăritene, care, după ultimul razboi mondial, intraseră sub tutela Moscovei.





Petru Lucinschi şi Vladimir Putin
Asa dar, 20 de ani de la revoluţiile paşnice în Europa. A 20-a aniversare a căderii Cortinei de fier. Petru Lucinschi, cel de-al doilea presedinte al R. Moldova, în 1989 era ales prim-secretar al CC al PCM. El spune ca atunci cu 20 de ani in urma incercările lui Gorbaciov de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG