Linkuri accesibilitate

Joschka Fischer în lobby-ul pentru conducta Nabucco


Joschka Fischer
Joschka Fischer

Fostul ministru de externe german îi face astfel concurenţă fostului cancelar Schroeder care, în calitate de lobbist al Gazpromului, promovează proiectul South Stream

Fostul ministru german de Externe, ecologistul Joschka Fischer a devenit noua faţă a proiectului Nabucco, o conductă de gaze prin care se intenţionează transportarea gazelor caspice spre Europa, evitându-se teritoriul Rusiei. Ministru de Externe la Berlin între 1998 şi 2005, Fischer s-a alăturat echipei care promovează construcţia conductei Nabucco, chiar dacă va trebui să lupte împotriva fostului său şef, anume fostul cancelar german Gerhard Schroeder. De patru ani, Schroeder se află pe foaia de plată a concernului rus Gazprom, care opune proiectului Nabucco un proiect propriu, South Stream pentru a transporta gaze ruseşti în Europa, ocolind teritoriul Ucrainei.

Despre proiectul conductei Nabucco se vorbeşte de mulţi ani. Dar mai tot timpul a existat îndoiala că ţările din bazinul Mării Caspice nu vor avea destule gaze pentru a umple conducta sau nu vor dori să o facă din cauza presiunilor ruseşti sau situaţiei interne.

Venirea lui Joschka Fischer în echipa de lobişti pentru Nabucco are sens, dar este în acelaşi timp uşor ironică, spune Federico Bordonaro de la grupul italian de analiză equilibri.net. Joschka Fischer, spune el, a fost multă vreme o personalitatea importantă în guvernul german al lui Schroeder. Iar pentru că Schroeder a fost numit de ruşi ca lobist al Gazpromului, cu Joschka Fischer de partea Nabucco e ca şi cum Germania ar juca în ambele tabere în acelaşi timp.

Schroeder a avut un rol cheie în proiectul North Stream, o conductă construită de Gazprom care va lega Rusia de Germania prin Marea Baltică. Acum, fostul cancelar german se ocupă de proiectul South Stream, rivalul direct al Nabucco.

Rusia curtează energic ţări ca Azerbaijanul, Iranul şi Turkmenistanul pentru a le convinge să contribuie cu gaze pentru conducta sudică, iar Turcia - să ia parte la noul proiect.

Sarcina lui Fischer, în acelaşi timp, este să convingă aceste ţări de contrariul. De ce a fost ales anume el?

Analistul Bordonaro spune că viziunea lui Joschka Fischer despre Europa este ce a unei entităţi federale, iar scopul său a fost întotdeauna să creeze o Europa unită şi puternică. De asemenea, el este unul dintre politicienii germani cu cea mai favorabilă atitudine faţă de admiterea Turciei în Uniunea Europeană. Iar Turcia, pe unde ar trece conducta Nabucco, este un partener crucial. În afară de aceasta, Fischer are o întreagă reţea de contacte diplomatice, inclusiv în ţări din sud-estul Europei ca Bulgaria şi România, spune Bordonaro.

Gazpromul promite să transporte prin conducta South Stream de două ori mai multe gaze decât capacităţile proiectate ale conductei Nabucco. În afară de aceasta Moscova a convins deja Azerbaijianul să contribuie cu gaze pentru South Stream. Însă Nabucco are pentru Uniunea Europeană un alt avantaj – se va afla în afara controlului rusesc. Uniunea Europeană şi aşa importă din Rusia sau prin Rusia 25 la sută din candităţile necesare de gaze, iar mulţi oficiali la Bruxelles văd întărirea securităţii energetice europene prin slăbirea dependenţei de Rusia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG