Linkuri accesibilitate

Preşedintele Obama: În relaţiile cu SUA, Putin mai are reflexe de război rece


Barack Obama
Barack Obama

Şeful executivului american califică drept foarte bună relaţia sa cu preşedintele Medvedev

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a spus că Rusia trebuie să înţeleagă că a venit vremea să renunţe la ceea ce el a numit „abordările din vremea războiului rece” în relaţiile cu Washingtonul. Obama a mai spus că va transmite direct acest mesaj premierului Vladimir Putin, când va vizita Moscova, săptămâna viitoare.

Barack Obama a spus că premierul Putin are încă un cuvânt greu de spus, sau multă influenţă în Rusia. Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, preşedintele american a mai declarat că în opinia lui Putin stă cu un picior în trecut, şi cu altul în prezent în ce priveşte felul de a face politică.

Pe de altă parte, Obama a declarat că şi-a construit „o relaţie foarte bună” cu omologul său rus, Dmitrii Medvedev, care i-a luat locul lui Putin anul trecut.
Cu puţin timp înainte ca AP să publice interviul cu preşedintele Obama, preşedintele rus Dmitrii Medvedev şi-a exprimat optimismul în legătură cu summitul de săptămâna viitoare, şi credinţa în găsirea unor căi noi de a coopera cu Statele Unite. Într-o apariţie video pe pagina sa de internet, preşedintele Medvedev a spus că noua administraţie americană, condusă de preşedintele Obama, demonstrează acum că este gata să schimbe situaţia şi să construiască relaţii mai eficiente, mai stabile şi în ultimă instanţă mai moderne.„Iar noi suntem pregătiţi pentru asemenea relaţii”, a mai spus Medvedev.

Preşedintele rus a insistat că naţiunea sa şi cea americană sunt „unite de valorile civilizaţiei noastre, de valorile respectului pentru viaţă, pentru drepturile omului şi pentru libertate”.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite au promis în ultimele luni să „reseteze” sau să „relanseze” relaţiile bilaterale, care au atins un minim istoric după scurtul război ruso-georgian din august, anul trecut.

Reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări va fi pe unul din primele locuri ale agendei vizitei lui Obama, care va începe luni, 6 iulie. Obama a spus agenţiei AP că se aşteaptă la progrese în acest domeniu.

La Moscova, Mihail Margelov, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din camera superioară a parlamentului rus, a spus agenţiei Reuter că ambele ţări sunt dispuse să reducă stocurile de focoase nucleare desfăşurate. „Suntem gata să păşim înainte”, a spus Margelov, Recunoscînd că dezarmarea totală este la acest moment un „non-sens”, pentru că ar fi un dar nemeritat făcut de Statele Unite şi Rusia altor puteri nucleare, Margelov a spus totuşi că nivelul de numai 1.500 de focoase nucleare este „realist şi accesibil”.

Potrivit unor relatări de presă, un alt domeniu în care Statele Unite ar putea obţine progrese la Moscova este folosirea teritoriului rus pentru trimiterea de armament american spre Afganistan. Dar analista Maria Lipman, de la Institutul Carnegie din Moscova, avertizează că în această chestiune prea mult optimism ar fi exagerat. În opinia doamnei Lipman, Rusia are aşa-numite „priorităţi negative” în relaţia de securitate cu Statele Unite. Dacă ruşii cedează ceva, crede Lipman, atunci vor vrea ceva în schimb. Iar ceea ce nu vrea Moscova este, de pildă, ca Ucraina sau Georgia să intre în NATO. Sau ca Statele Unite să amplaseze instalaţii militare noi în Cehia şi Polonia, în cadrul proiectului scutului antirachetă, lansat de administraţia Bush.

În interviul său cu AP, preşedintele Obama a spus că nu vede Rusia ca pe un obstacol în calea politicii americane faţă de Coreea de Nord şi Iran. Statele Unite caută să împiedice ambele ţări să fabrice arme atomice şi Obama a spus că în această privinţă cooperarea cu Rusia este „bună”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG