Linkuri accesibilitate

Trăind într-o lume a iluziilor politice


Alexandru Bordian
Alexandru Bordian

Jurnalul lui Alexandru Bordian

Au trecut 20 de ani si generatia lui ‘89 poate sa inceapa sa schimbe lumea. Generatia care nu a vazut ororile comunismului are de acum incolo puterea. Alexandru Bordian, student la facultatea de istorie a USM, este autorul traditionalei rubrici “Jurnal Saptamanal”.


Luni
După trei zile de odihnă în sînul familiei, am revenit de dimineaţă la Chişinău. De această dată nu am fost întîmpinat la gară tradiţional de prietena mea Ludmila.

La ţară nu am acces la internet, şi chiar imediat după ce am ajuns, am fost curios să aflu despre ultimile evenimente. Nu vreau să spun că în sat nu am surse de informare, dar, acolo este piaţa de desfacere a două posturi de televiziune, Moldova 1 şi NIT, care foarte bine îşi exercită funcţia influenţînd la maxim o mare parte a populaţiei rurale în favoarea actualei guvernări.

Demult am înţeles că societatea noastră trăieste într-o lume a iluziior, o lume creată de cineva care are interesul să fim cît mai departe de adevăr, pentru a nu fi piedică. Uneori cineva înţelege că deja de mult timp zboară în ,,norii” acestei iluzii şi revine pe ,,pămînt”. Lucrul acesta provoacă nemulţumirea celui care a investit mult în această iluzie şi tinde să intimideze sau să lichideze pe cei care se abat din circuitul ei. Privind societatea noastră ca un organism întreg, observ că ,,iluzia” duce la ceea că organismul luptă singur cu sine, iar cînd domina o astfel de luptă, organismul este sortit să dispară cu timpul.

După amiază am hotărât să plec la universitate pentru a restitui cărţile de specialitate. În drum spre universitate am auzit un dialog dintre doi vorbitori de limbă rusă, care discutau în fond despre comunişti şi opoziţie. Comuniştii erau trataţi uneori dur, dar, se simţea şi respectul faţă de ceea că tocmai PCRM-ul susţine cel mai mult minorităţile etnice din republică. Opoziţia era puţin elogiată de către ei, însă, privită nu chiar bine din cauza orientărilor sale pro-româneşti.

Marţi

Este prima zi de lucru la noul serviciu. Un vechi cunoscut m-a angajat la o agenţie de pază. Deja la ora 9:00 făcusem cunoştinţă cu şeful meu, care imediat la toţi agenţii de pază care eram acolo prezenţi ne explicaseră care ,,misiune” urmează a fi îndeplinită. Sarcina era de a garanta securitate unui grup de constructori, care la rîndul lor trebuiau să înceapă lucrările de construcţie pe un bloc locativ, adica de a mai ridica cîteva etaje, ceea ce nu prea intra în interesul locatarilor din acel bloc. De ce securitate lucrătorilor din constructie? Deoarece, ei permanent sunt ameninţaţi ca ar putea fi victime nemulţumitilor. Pe tot parcursul zilei, în preajma blocului fuseseră aduse utilaje şi materiale de construcţie. Deranjati de acest lucru, locatarii promiseseră sa tragă la răspundere agenţia de construcţie pe motiv că decizia de a construi nu se fusese luată de comun cu ei, iar edificarea unui etaj în plus ar putea fi prea riscanta pentru vechiul bloc. A doua parte a zilei a fost ceva mai liniştita, pe strada Pietrarilor. Majoritatea locatarilor de aici sunt persoane nevazatoare. Inca din perioada sovietică acest bloc era destinat pentru oameni cu disabilitati şi familiilor lor.

Seara ajuns acasă după o baie relaxanta şi o cină gustoasă, obosit de tot, repede am si adormit.

Miercuri

M-am deşteptat mai tîrziu ca de obicei, era aproape 11.00. Primele gînduri - violenţele din Iran şi Marian Lupu. De cînd a ieşit din PCRM, circulă zvonul precum că el ar putea fi marioneta unui plan iniţiat de V.Voronin la anticipatele din 29 iulie. Urmează ca Lupu preluînd conducerea Partidului Democrat şi trecînd pragul electoral, care a fost modificat nu demult de la 6% la 5% intenţionat, şi să acorde susţinere PCRM-ului în componenta noului legislativ. Acest joc de culise se vehiculeaza de ceva timp. Dar cred că Lupu nu este persoana care ar risca cu reputaţia şi cariera sa politică deja usor compromisa. Iar ce ţine de activitatea sa politică pe viitor mie mi se pare că abia începe. Marc Tkaciuc e de alta parere, ca i se termina.

Apropo! În apropierea locului meu de resedinta , Tătărăuca Nouă, în ultimii ani se efectueaza investigaţii arheologice iniţiate de Universitatea de Antropologie (BAШ), patronată de domnul ,,substanţă cenuşie” a PCRM. Tcaciuc, arheolog şi doctor în istorie. Însă, în ultimii ani, cunoscutul Marc Evghenivici, anume aşa se adreseaza la el oamenii din Tătărăuca, frecventează tot mai rar şantierul arheologic, fiind preocupat de misiunea sa statala. Lumea de aici se întreabă uneori -,,oare unde s-a pierdut Marc Evghenivici, cel căruia îi plac nespus de mult ardeii noştri rosi si iuţi”. Bine spus - ,,..s-a pierdut...”.

Joi


Grăbit de dimineaţă, am îmbrăcat echipamentul de serviciu şi iarăşi am revenit pe strada Pietrarilor, unde eram deja aşteptaţi suficient de ostil de catre locatarii blocului. La un moment dat oamenii revoltaţi au început să lovească cu picioarele în utilajele tehnice ale companiei de construcţie. Cel mai neobişnuit cadou al zilei a fost cînd din mulţimea de locatari pe lîngă urechea mea a zburat un ciocan masiv. ,,Bună zi!” Cat se poate de repede la faţa locului a ajuns poliţia, reporteri de la Pro TV şi Moldova1. Părea hazliu că oamenii revoltaţi învinuiau şi agenţii de pază. O doamnă chiar pe mine mă învinuia stupid pe motiv că as fi atins-o agresiv. După mai multe dispute, locatarii au câştigat ,,lupta”. S-a scos la iveală ca acea agenţie nici macar nu avea autorizaţie pentru a construi acolo. Cu toate că am riscat puţin cu sănătatea, oricum eram bucuros pentru acei locatari din blocul de pe strada Pietrarilor.


Vineri

Am auzit că Partidul Liberal organizează o întîlnire cu alegătorii. Nu eram la serviciu şi am mers şi eu. Ce să spun?! Dorin Chirtoacă şi Anatol Şalaru păreau foarte impovarati de campaniile acestea electorale. Nu ştiu de ce, dar votanti erau foarte puţini. Majoritatea celor care erau acolo o constituiau membrii Organizaţiei de Tineret a PL. Mă miră faptul că la astfel de întîlniri cu alegătorii se mai vorbeşte despre ,,cine e vinovat despre cele intamplate la 7 aprilie. Preţ de două ore, cît a ţinut întîlnirea s-a vorbit numai despre comunişti. Banuiesc că lumea prezentă cunoştea despre ororile, comise de acest partid, aceasta guvernare. Si ma gandesc ca o campanie electorală bazată doar pe critică, multe foloase nu-ti poate aduce. Darămite alegatori???

Mă intreb, de ce nu se propun soluţii anti-criză? Doar de ele avem nevoie acum si după alegeri. Şi nu este nimic grav cînd organizezi astfel de întîlniri cu alegătorii, iar cît priveşte viitorul PL, cred că are mari şanse pe arena politică dacă lumea se va aduna în jurul lui Dorin Chirtoacă. Carismaticul tînăr ar putea fi acel ,,profet” al schimbărilor, în ţara sortită de-a lungul timpului. M-am nascut si eu acum doua decenii. Tocmai cand a cazut cortina de fier. Sperantele parintilor si realitatea de azi sunt doua extreme.

În această lună am împlinit 21 de ani, nu este mult, dar nici puţin. A fost suficient pentru a găsi o dragoste, mai mulţi prieteni, să fiu în ultimul an la universitate şi să fiu ceea ce sunt, aşa cum mă cunosc cei din jur.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG